BalkansPress

Dobro došli!

Direktna loza se ugasila u 14. veku smrću cara Uroša, a po ženskoj liniji njihovi naslednici su kraljevska porodica Vindzor u Engleskoj, kaže istoričar Dejan Ristić.

Više od dva miliona ljudi svake nedelje u 20 sati gleda seriju „Nemanjići“ na RTS, a verovatno svaki peti gledalac tvrdi da je potomak prvih srpskih vladara. Upravo zbog toga mnogi bi voleli da u svom rodoslovu pronađu vezu s njima, a istoričar Dejan Ristić kaže za Kurir da ona ne postoji.

 

- Potomaka Nemanjića nema u Srbiji. Dinastija Nemanjića završava se s carem Stefanom Urošem Petim, koji je umro 1371. bez potomaka. Direktna loza se ugasila krajem 14. veka i u Srbiji nema direktnih niti indirektnih potomaka - kaže Ristić i dodaje:

- Nemanjiće treba tražiti u porodici Vindzor u Velikoj Britaniji i među Romanovima, ali i u Turskoj. Princeze iz porodice Nemanjić su se udavale za strane vladare, pa i kraljica Elizabeta ima nemanjićke krvi.

*Foto: Dragan Kadić

Mit Narodno verovanje u Crnoj Gori

*U NOLETU TEČE NEMANJIĆKA KRV

Porodica Vasojević tvrdi da su potomci Nemanjića, a preko njih i najbolji srpski teniser Novak Đoković i pokojni predsednik Slobodan Milošević.

 

- Vasojevići, kao ni Đokovići, nisu potomci Nemanjića - kratko je rekao Ristić.

I genetičari tvrde da je verovatnoća da se na osnovu upoređivanja zemnih ostataka vladara iz nemanjićke loze i potencijalnog potomka pronađe veza „ogromnih“ 0,00000009 (sedam nula!) procenata.

*Foto: Profimedia

Ristić naglašava da se krv predaka vratila u Srbiju preko Engleza.

- Gen je stigao preko Karađorđevića i kraljice Marije, koja je unuka britanske kraljice Viktorije. To je više simbolika nego realna priča. Veze s Nemanjićima su samo indirektne - zaključuje Ristić.

 

Pojedini istoričari nisu sigurni ni u vezu Milice Hrebeljanović, žene kneza Lazara, sa dinastijom Nemanjić.

- O vezi kneginje Milice s porodicom Nemanjić pisano je u kasnijim letopisima, verovatno da bi se održao kontinuitet srpske države. Čak i da je tako, loza Lazarevića završava se 1427. godine smrću despota Stefana, koji je, takođe, umro bez potomaka - tvrdi Bojan Miljković, naučni savetnik u Vizantološkom institutu.

*Foto: Promo

I mladi glumac potomak

*MILOŠ JE OD VUKANOVE LOZE

I mladi glumac Miloš Đurović, koji u seriji „Nemanjići“ igra mladog Stefana Prvovenčanog, potomak je Nemanjića.

- To tvrdi moj otac - kaže Đurović, koji bi mogao biti potomak Nemanjića po Vukanovoj liniji, sličnoj liniji kao i Đoković.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top