Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da se pritisci Amerike na Srbiju pojačavaju i ulaze u veoma ozbiljnu fazu.

To se vidi, prema njegovim rečima, kroz dolazak američkog zvaničnika Vesa Mičela koji je, kako kaže Šešelj, došao da "uruči ultimatum" Srbiji da prihvati ulazak Kosova u Ujedinjene nacije i pritisne državni vrh da uvedu sankcije Rusiji.

- Ulazak Kosova u UN bi bilo priznanje nezavisnosti, makar Srbija nikad ne donela nijedan zvanični akt po tom pitanju. Ko Srbiju pita da li priznaje nezavisnost države, kad je ona članica UN - rekao je Šešelj novinarima u Skupštini Srbije. 

 

On je dodao da ako bi SAD sa "nožem pod grlom" naterale predsednika Srbije i Vladu da priznaju Kosovo, to bi značio "početak kraja Srbije". 

On je rekao da je Mičel došao na Balkan da suzbije ruski uticaj na Balkanu i da pritisne predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da prihvate uvođenje sankcija Rusiji. Šešelj je rekao da je Mičel otkrio nameru SAD da "okupiraju Brčko, kako bi pocepali Republiku Srpsku na sva dela" i kako bi se Republika Srpska utopila u federalnu Bosnu i Hercegovinu. 

Šešelj je pozvao Vladu i predsednika Srbije da preduzmu hitne mere kako bi se Srbija uključila u ODKB, vojni savez pod vođstvom Rusije a zahteva od Rusije da postavi vojne snage u zapadnom delu Srbije. 

- Jedini spas je u direktnom savezu sa Rusijom. Jedino Rusija može odvratiti Amerikance od njihovih suludih planova na Balkanu - rekao je Šešelj.

(BalkansPress / Beta)

Scroll to top