BalkansPress

Dobro došli!

Ko je prvi došao na Balkan, ko uopšte nije dolazio nego ovde oduvek postojao i koji je nastariji narod na našim prostorima teme su oko kojih se uvek podigne mnogo prašine i koje uvek izazivaju kontroverze. Može li se to sa sigurnošću znati i šta uopšte kaže nauka?

Veoma posećena tribina "Duhovno nasleđe drevnih civilizacija Balkana" održana je u sredu 21. marta u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada. O ovoj temi govorili su Željko Injac, glavni urednik sajta Vidovdan, i hrvatski istoričar i teolog Goran Šarić.

Injac je na početku kazao da neki elementi priče o Srbima, kao "narodu najstarijem", kako se može danas čitati na internetu, imaju neku osnovu, ali da takve, kao i sve druge tvrdnje, moraju biti utemeljene u istorijskoj metodologiji.

 

Nadovezavši se na započetu tematiku, hrvatski istoričar i teolog Goran Šarić naveo je primer vodećeg hrvatskog genetičara Ivana Jurića, univerzitetskog profesora i osnivača dve nove grane genetike i autora knjige "Porijeklo Hrvata" u kojoj tvrdi da su Hrvati na tom prostoru prisutni barem od kamenog doba. U Bosni je ista situacija - i oni tvrde da su autohtoni, baš kao što to tvrde i Albanci i Bugari, pa čak i Mađari.

– Tvrdi se da su jedino Srbi došli, pa tako u udžbeniku za šesti razred imamo lekciju u kojoj piše da su Srbi ovde zatekli Albance – rekao je Šarić.

Gost iz Hrvatske objasnio je zašto Nemci, recimo, tvrde da su autohtoni evropski narod, a Slovene proglašavaju za došljake. Kada se nemačka nacija ujedinjavala, ona je za potrebe svoje nove države pisala nove udžbenike, svoju novu istoriju. Ona je imala i ideju o proširenju svog životnog prostora, gledala je prema Istoku i prema toplim morima.

Otuda i njihova opsesivna ideja o pruzi Berlin–Bagdad kako bi sa Bliskog istoka dovozili sirovine. Na putu njihovih ambicija stajali su narodi Balkana, stajala je tek oslobođena Karađorđeva i kasnije Obernovićeva Srbija. I onda oni pišu čitavu novu istoriju po kojoj su Sloveni jedan potpuno bezvredan, čak divljački narod u Evropi – upozorio je Šarić.

 

Šarić takođe smatra da je greška i do naših autora jer često nisu pisali na nemačkom i na engleskom, a Nemci i Englezi uglavnom nisu poznavali ništa što nije napisano na njihovom jeziku.

– Naši arheolozi i istoričari imaju potpuno nekritički pristup istoriografiji, do te mere da kada bi neko od njih za 1000 godina na Slaviji iskopao Mekdonalds, oni bi zaključili da su tu nekada davno živeli -  Amerikanci – smatra Šarić.

Šarić je naglasio da je danas potrebno u naučnim radovima konsultovati više od 20 naučnih disciplina, zaključno sa genetikom, kako bi se stvorio verodostojan naučni mozaik. Nije dovoljno samo čitati šta je neko napisao, jer postoji tzv. svesno znanje o istoriji iz pera autora određenog vremena i ono je donekle uvek politički obojeno.

Vrlo je važno, da zbog svega navedenog, poznajemo i mitološko znanje koje nije lako krivotvoriti, jer kada narod nešto zapamti, onda se to prenosi usmeno, s kolena na koleno, a sve to treba potpomoći genetikom, arheologijom i ostalim naukama.

Odgovarajući na pitanje da li su Sloveni baš tako bezvredni kao što tvrde Zapadnjaci, Šarić je naveo primer lutke, nekoliko hiljada godina starije od egipatskih piramida, koja nije nađena ni u Nemačkoj ni u Engleskoj, nego u Rusiji, i ispisana je nepoznatim znakovima.

 

Takođe, ni najveći megalitski zidovi na svetu nisu više oni u Libanu, koji su bili teški oko 1.200 tona, što današnja mehanizacija ne može da pomakne. U Rusiji su nedavno otkriveni zidovi težine 5.000 tona.

– Pa kakav je narod tamo živeo kada je imao razvijenu pismenost i ogromne megalitske zidove, a da o tome naša istorija ne zna ništa jer za njih su Sloveni divljaci – zapitao je Šarić.

Naveo je primer Đerdapske klisure za koju su naučnici sigurni je nalazište prve kulture, da je prva civilizacija u Evropi nastala upravo ovde. O tome je nedavno objavljen rad u najvećem svetskom časopisu "Nature" koji je u Srbiji prošao gotovo nezapaženo.

Reč je o tome da su desetine naučnika učestvovale u ispitivanju nađenog skeleta i došli su do zaključka da se prva civilizacija u Evropi razvila ovde, kod nas na Dunavu.

 Kako Srbi nisu potvrdili da je to njihovo, onda su Hrvati kazali: "Ako to nije Lepenski vir, Vinča, onda je to Vučedolska kultura”.

– Vučedolska kultura zahvata današnje područje Vukovara, a to je samo okrajak Vinčanske kulture i Lepenskog vira – kazao je na kraju hrvatski istoričar.

(BalkansPress / Dnevno.rs)

Scroll to top