Mate Meštrović, sin slavnog vajara Iva Meštrovića, rekao je u intervjuu za najnoviji 'Nedeljnik' da Republika Srpska ima puno pravo da se otcepi od Bosne i Hercegovine! Meštrović je uporedio Srpsku sa Kosovom i zaključio da i srpski narod u RS ima pravo na samoopredeljenje.

Govoreći o bliskim vezama svog pokojnog oca i Josipa Broza Tita, Meštrovićev naslednik otkrio je i da se predsednik SFRJ žalio "da su Srbi nemogući i da mu stalno stvaraju probleme"! Prenosimo vam najzanimljivije delove Meštrovićeve ispovesti.

 

Tito na Brionu

- Tito se mom ocu žalio na Srbe, da su nemogući, da mu stalno prave probleme. I da se na Brionima oseća sigurnije nego u Beogradu. Mom ocu je tačno ovako rekao: "Da sam ja rođen u nekoj velikoj zemlji, ja bih mogao nešto postići! A ovako..."... Moj otac i Tito bili su tog leta 1959. sami, u četiri oka, na Brionima. I Tito mu je tada svašta govorio. Ali, zanimljivo, nikad nije tražio od njega da mu napravi bistu. Jer je bio pametan. Valjda je osetio da to nije momenat. Da se moj otac možda posle vratio u Jugoslaviju, možda bi i to došlo na dnevni red, ali Tito je ipak bio mudar. Nije hteo da pokaže da mu je to sada jako važno i da ga je baš zato pozvao. Nego, kako se kaže u Bibliji, ima vremena za svaku sezonu.

- Vučić i svi ti, oni hoće da pripoje Republiku Srpsku Srbiji... Ali uostalom, to su sve kontradikcije. Ako Kosovo ima pravo da se otcepi od Srbije, zašto Republika Srpska ne bi imala pravo da se otcepi od Bosne i Hercegovine?!

PROČITAJTE: NIJE VIŠE MOGAO, GENERAL OTVORIO DUŠU: Evo kako je TAČNO preminuo Milošević i šta je UZROK SMRTI

- Na Kalemegdanu je "Pobednik", a u parku u Malom Kalemegdanu "Anđeo smrti". Blizu Kalemegdana je Spomenik zahvalnosti Francuskoj, to je moj otac napravio tridesetih godina. A na Avali je Spomenik neznanom junaku. Najveći broj dela mog oca nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu. Tu je, zatim, Teslin spomenik u muzeju... A ne treba zaboraviti ni Pašićev nadgrobni spomenik - međutim, Pašićev nevaljali sin Rade ukrao ga je sa groba i prodao još za vreme Jugoslavije. To je zanimljiv, lep kip. Moj otac je napravio i portret kralja Petra Prvog - kad je prvi put došao u Beograd 1904. Kralj Petar je tek tada došao u Srbiju.

 

Kralj Aleksandar je nudio Meštroviću mesto premijera: - Kad se moj otac vratio iz Pariza, došao je u posetu kralju Aleksandru i onda su njih dvojica imali vrlo dug razgovor. I nakon tog dugog razgovora, Aleksandar mu je rekao: "Vratite se iduće nedelje sa listom vaših ministara." Odnosno "sa sastavom vaše vlade". I onda je moj otac došao nakon nedelju ili deset dana, kako je bilo dogovoreno. I Aleksandar ga je upitao: "Gde je vaša lista?" A on je odgovorio: "Ja neću sastavljati vladu, ja sam umetnik, ja se ne mogu baviti time."

Srpsku službu briga za kralja

- Politički preobražaj mog oca je išao polako. Ubistvo Stjepana Radića u Narodnoj skupštini 1928. bilo je veliki udarac ideji jugoslovenstva i jugoslovenskog zajedništva. I onda je kralj Aleksandar kao hteo stvarati jugoslovenstvo, ali nije išlo. Onda je moj otac, zajedno sa vodećim hrvatskim političarima i intelektualcima toga vremena, podržavao tu ideju da se prva Jugoslavija pretvori u federaciju, ali ni to nije išlo.

PROČITAJTE: "SRBI SU BOLESTAN NAROD, NISU NEŠTO NAROČITO PAMETNI": Ovo su NAJSTRAŠNIJE UVREDE upućene Srbiji i Srbima, a mi smo ih zaboravili!

- Moj otac je mislio i nadao se da će Aleksandar srediti taj nacionalni problem u Kraljevini Jugoslaviji, te da je i on shvatio da ta njegova diktatura ne funkcioniše. I da traži mogućnost da dođe do preuređenja države na nekoj federativnoj bazi. Moj otac je čak bio uveren da srpska obaveštajna služba - kad je načula da će biti atentat - nije ništa preduzela da Aleksandra sačuva. To jest, da ovim protivnicima preuređenja države na nekoj federativnoj bazi nije bilo mrsko što su ubili Aleksandra!

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top