BalkansPress

Dobro došli!

Šefovi zapadne vojne alijanse, tvrde upućeni, dogovorili su se tokom samita u Briselu da se posle Crne Gore i Makedonije pojača pritisak na Beograd kako bi se uvukao u savez. Konkretan dokaz za to, dodaju, jeste tekst Briselske deklaracije u kojoj se direktno navodi da NATO nastavlja "operaciju" na Kosovu i da Zapadni Balkan predstavlja prioritet. To u prevodu znači da će NATO od Srbije, onog trenutka ako popusti pod pritiskom i postane članica, tražiti da svoju vojsku šalje u Kfor!?!

 

VAŽNA OPERACIJA

Da skandal bude veći, šefovi NATO u deklaraciji navode Kosovo bez pominjanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, čime su direktno priznali lažnu državu!?!

- Mi nastavljamo našu važnu operaciju na Kosovu - doslovce piše u Briselskoj deklaraciji koju je usvojio NATO.

PROČITAJTE: TRAMP: Crnogorci su veoma snažan i agresivan narod, ako to ispolje — eto TREĆEG SVETSKOG RATA (VIDEO)

Dušan Proroković

*Dušan Proroković; informer.rs

Komentarišući ove navode, stručnjak za geopolitičke odnose i šef Centra za strateške alternative Dušan Proroković kaže da Srbija neće imati mnogo izbora ukoliko popusti pod pritiskom i uđe u NATO pakt.

- Ukoliko bismo ušli u zapadni vojni savez, isto kao i Crna Gora, i mi bismo morali da šaljemo svoje vojnike u Kfor na Kosovo. NATO pakt je oko tog pitanja vrlo eksplicitan! Ništa manje jasan nije ni kada je reč o slanju vojnika na granice Rusije. Sada, koliko bi to bilo u našem interesu i kakvo bi to poniženje bilo, neka svako sudi kako hoće... - ističe Proroković.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže da je NATO pakt ovim dokumentom, pre svega, podržao razvoj bezbednosnih snaga na Kosovu, odnosno njihovu "vojsku".

 

- Tako je direktno izašao iz okvira Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Drugo, NATO savez podrazumeva da sve države na Zapadnom Balkanu treba da budu pod njihovim kišobranom, jer ako niste, onda niste ni stabilni. A ono što bi usledilo ukoliko bi Srbi ušli u ovaj savez sigurno ne bi bilo dobro ni po Beograd ni po Banjaluku - podvlači Ćeranić.

PROČITAJTE: „OD DANAS SE SVE MENJA“: Glavne poruke Trampa i Putina posle istorijskog razgovora

PROTIV NARODNE VOLJE

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da nije novost da NATO pojačava pritisak na Srbiju.

- NATO jastrebovi smatraju da posao u regionu neće biti gotov dok Srbija ne bude usisana u savez, svojevoljno ili čak protiv volje naroda, kao što je učinjeno u Crnoj Gori. Naravno, ukoliko bismo ušli u sadašnji NATO, očekivala bi nas svakakva poniženja i novi ustupci i dokazivanja - naglašava Pavić, koji ipak tvrdi da NATO nije priznao Kosovo kao državu.

- NATO u deklaraciji pominje "Kosovo", a ne "Republiku Kosovo", što je zvanični naziv lažne države. To je ista terminologija koja se koristi u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju bi ogromna većina članica NATO da ukine - primećuje Pavić.

(BalkansPress / informer.rs)

Scroll to top