BalkansPress

Dobro došli!

U zapadnim zemljama ovih dana se spremaju za proslavu Noći veštica. Bundeve su već uveliko izdubljene, maske su napravljene, a slatkiši spremni. To je noć uoči Dana mrtvih, 1. novembra, koji se u većem delu hrišćanskog sveta obeležava kao važan dan kada porodice obilaze groblja najbližih. 

Međutim, 31. oktobar je veliki praznik i kod Srba. Možda nije toliko poznat i svakako ne toliko komercijalizovan, ali je krsna slava mnogim domaćinima od Subotice do Prištine.

Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

 

U Srbiji ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: "Ide Luka, eto vuka". Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: "Sveti Luka, sneg do kuka". Zato se valja što pre pripremiti.

Pismo majke iz Beograda

Na društvenim mrežama u Srbiji prošle godine uoči Lučindana pojavilo se pismo majke D.M. iz Beograda koja se obratila jednoj osnovnoj školi povodom proslave tzv. Noći veštica.

Pismo majke D. M. iz Beograda prenosimo u celosti:

"Poštovani, povodom vaše sugestije da deca 31.10. u školu donesu rekvizite kojim bi proslavljali američki satanistički praznik "Noć veštica", koji direktnu vezu ima sa nečistim silama i mrtvim ljudima, ovim putem vas obaveštavam da ja kao roditelj ne dozvoljavam da moje dete bude saučesnik u skrnavljenju pravoslavlja i Svetog Luke koji se istog dana proslavlja kao krsna slava.

 

Mi smo Svetosavci i živimo u pravoslavnoj Srbiji i nismo zapadna kolonija koja će da potpisuje pakt sa đavolom, a ovo što vi radite je direkno povezivanje sa mračnim silama. Ma koliko da vam deluje smešno i zabavno, ovo nisu stvari za igru.

Mi smo izraženo religiozna porodica i po Ustavu ove zemlje imamo pravo da slobodno ispovedamo i čuvamo veru svojih predaka, tako da je vaš predlog u direktnoj suprotnosti sa našim poimanjem života i pravih vrednosti.

SRBI DANAS SLAVE SVETOG LUKU A ZAPAD NOĆ VEŠTICA: O pismu ove majke još se priča, evo šta je poručila! Nije ovo Amerika (ANKETA)

 Vaš izgovor ne sme da bude da je to američki praznik i da su deca obavezna da po školskom planu i programu pokazuju naklonjenost naciji koja nas je uništila, zasula uranijomom i doprinela da su naše klinike prepune bolesnih ljudi, žena i dece, baš zbog tih koji uporno rade na satanizaciji ove mučeničkom krvlju natopljene zemlje.

Ovo nije Amerika, ovo je Srbija. Moje dete niko ne sme bez moje dozvole da šminka niti oblači u kostim veštice pa makar ni u šali niti u igri koja je ponavljam duhovno opasna po dušu dece i svih nas. Ukoliko mi dete budete kaznili zbog neodobravanja proslave veštica – satane, obratiću se višim instancama i zaštitniku građana.

S poštovanjem, majka D.M. Beograd. +++"

Scroll to top