BalkansPress

Dobro došli!

Tokom „Godišnjice obeležavanja dana Ne“, koji se proslavlja širom Grčke, Kipra i grčkih zajednica širom sveta 28. oktobra svake godine, Konstantin Kacifas je ubijen od strane albanskih specijalnih snaga RENEA. „Dan Ne“ predstavlja odbacivanje Musolinijevog ultimatuma od strane grčkog premijera Joanisa Metaksasa iz 1940. godine, da se Grčka podredi fašističkoj Italiji, kao i grčki kontra-napad protiv italijanskih snaga na planinama Pindus tokom grčko-italijanskog rata i grčkog otpora tokom okupacije.

Kacifas je ubijen od strane albanskih vlasti, braneći grčko groblje u Vuliaratesu, selu u severnom Epiru. Ubistvo, u kombinaciji sa klimom na Balkanu i snažnim odnosima između Albanije i “Kosova”, ima veći plan, a to je da korak po korak uvodi Balkan ka ozbiljnoj krizi. Izveštaj CIA upozorava na šanse za veliku nestabilnost na Balkanu, što može biti prouzrokovano i maltretiranjem grčke manjine u Albaniji.

 

Izveštaj naglašava da ova nestabilnost može biti štetna po američke interese. Izveštaj iz juna 1994. je napravljen tokom perioda intenzivnih tenzija između dve zemlje nakon nasilne granične intervencije u aprilu iste godine. Dvojica albanskih vojnika ubijena su od strane malo poznate grčke nacionalističke organizacije, Severozapadni oslobodilački front (MABH). Izveštaj je zatim istakao zabrinutost SAD da podrži postkomunističku Albaniju, koja je smatrana američkim najbližim saveznikom na Balkanu.

Iako je trenutna kriza, koja je pojačana nakon ubistva Konstantina Kacifasa 28. oktobra, jedna druga priča. Dokument ističe američko razmišljanje o mogućem grčko-albanskom sukobu sada ili u budućnosti. Grčka je 1994. godine snažno kritikovala ponašanje Albanije prema grčkoj manjini, dok je Tirana izrazila strahove da Atina planira da okupi grčku manjinu u južnoj Albaniji. Izveštaj CIA je ukazuje da će kriza u vezi sa pitanjem manjina dovesti do odmazde u Grčkoj, što bi „moglo destabilizovati pro-američku vladu Tirane u korist bivših komunista“.

PROČITAJTE: RATKO MLADIĆ UMIRE U HAGU! Sin generala otkriva istinu koju Tribunal KRIJE

– Nastavak tenzija sa Grčkom takođe bi imalo negativan unutrašnji uticaj na Albaniju – kaže se u saopštenju kreatora politike u Vašingtonu o strateškim odnosima sa bivšom komunističkom zemljom. U saopštenju se dodaje da grčko stanovništvo Albanije „može postati fokus ozbiljne i destabilizujuće krize između dve zemlje“.

 

Iako analitičari CIA nisu našli dokaze da Albanija sprovodi politiku sistematskog zastrašivanja grčke manjine ili da pokušava da protera Grke, oni su istakli da su „neke grčke žalbe protiv Tirane legitimne“. Izveštaj priznaje da albanske vlasti maltretiraju Grke u pitanjima vezanim za obrazovanje i nedovoljnu zastupljenost u policiji i vojsci.

Grčke manjine su isključene od obrazovanja finansiranog iz budžeta države u „manjinskim područjima“ na jugu Albanije (Severni Epir), gde većinom žive Grci, stoji u izveštaju. Praktično nijedan Grk nije bio na položajima u vlasti. Grci su se takođe žalili na odbijanje albanske vlade da vrati veliko zemljište koje je pripadalo Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Ako se napetost nastavi, grčka manjina u Albaniji postaće meta prisilnog „etničkog čišćenja“, dok će Atina biti podložna intenzivnom pritisku javnosti na ekstremnije akcije, uključujući i vojnu akciju – upozorava se u izveštaju CIA. Izveštaj je takođe upozorio Grčku da bi na duži rok uzajamno neprijateljstvo ugrozilo njihove ambicije da preuzmu političko i ekonomsko liderstvo u regionu.

– Grčka nepopustljivost na Balkanu će dalje odgurnuti Grke od njihovih evropskih i američkih partnera.

Izveštaj CIA ističe, iako nije postojala pouzdana statistika, da su Grci najveća manjina u Albaniji i verovatno imaju između 3 i 5 odsto stanovništva, sa oko 100.000-150.000 ljudi. Polovina albanske grčke manjine je u Grčkoj. Brojnost grčke manjine u Albaniji ostaje pitanje sukoba između Tirane i Atine. Albanske vlasti tvrde da u Albaniji ima oko 60.000-80.000 Grka, dok Atina kaže da ih ima između 300.000 i 500.000.

Uvažavanje je da Albanci u svakom slučaju neće nastaviti da provociraju nakon što su Albanske specijalne snage RENEA ubile Konstantina Kacifasa, jer su bile izložene kritici međunarodnog javnog mnjenja. Pored svega toga, “Kosovo” stvara ilegalnu taktičku vojsku, uz toplu podršku Albanije, koja stimuliše događaje i izgleda da želi da iskoristi svaku priliku, sa jedinim ciljem, a to je stvaranje „Velike Albanije“. Najvažnije pitanje je došlo nakon informacije o proglašenju uspostavljanja redovnih oružanih snaga na Kosovu u suprotnosti sa članom 1244 UN-a, stvarajući opravdani gnev Moskve i Beograda.

 

Od početka oktobra, SAD su iznenada promenile svoju poziciju, a američka ambasada u Prištini je dala „zeleno svetlo“ kosovskoj vladi za formiranje vojske i uspostavljanje Ministarstva odbrane. U naredne tri godine “kosovske vlasti” će kupiti oružje u vrednosti od 300 miliona evra za svoju “vojsku”. Prema srpskim medijima, Albanci će kupiti “100 M1A1”, 300 džipova i “Toma M113 A2” kao i protivtenkovske sisteme iz američkih akcija. Planovi za nabavku teškog naoružanja objavljeni su ubrzo nakon usvajanja zakona o uspostavljanju “vojske Kosova”, koja bi se sastojala od 5.000 vojnika „multinacionalnih“ na papiru, pošto će Albanci dominirati dok Srbi neće ni učestvovati.

PROČITAJTE: Tog dana nismo znali ko je od njih trojice NAJVEĆI HEROJ: Kako se za samo 24 sata Srbija popela na krov sveta

“Kosovski parlament” je odlučio većinom glasova (101 od 120 poslanika) da preobrate svoje bezbednosne snage (KSB) u redovnu vojsku, kršenjem člana 1244 UN. Srbija jasno govori o početku plana za stvaranje „Velike Albanije“, koja će ozbiljno destabilizovati balkanski region. Potvrdu ovog izuzetno opasnog scenarija za Grčku, kao i za ostale zemlje na Balkanu, indirektno potvrđuje aktuelni ministar albanske dijaspore Pantelis Maiko koji govori o zajedničkim pitanjima bezbednosti  albanske i “kosovske” vojske.

Pantelis Maiko je pozdravio prvo odobrenje tri zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u redovnu vojsku i naglasio da je nacionalna bezbednost Albanije i “Kosova” neodvojiva. Bivši premijer i sadašnji ministar za dijasporu u albanskoj vladi, u nedavnom intervjuu, rekao je da će “kosovska vojska” takođe ojačati Albaniju.

 

– To je oblik pravnih pitanja koja će se na Kosovu definitivno zatvoriti, koja ima pravo nabavke teškog naoružanja, jer sve nacije kupuju, jer je Kosovo zemlja koja gradi svoju sigurnosnu politiku sa mojom zemljom. Važno je reći da je nacionalna bezbednost Albanije i “Kosova” neodvojiva. Ako se Kosovo prehladi i zakašlje, i obrnuto, to nas takođe brine – rekao je Maiko.

PROČITAJTE: NEZAPAMĆEN SLUČAJ U ČAČKU: 30 ljudi prebilo na poštara, tukli ga čime su stigli

Sa pritiskom na grčku manjinu u Albaniji i Severnom Epiru nakon ubistva Konstantina Kacifasa, kao i očigledne podrške albanske države “Kosovu”, albanske balkanske težnje su jasne. Jedini cilj za albanske nacionaliste je stvaranje „Velike Albanije“. “Velika Albanija” je iredentistički koncept teritorija koje smatraju da je to domovina svih Albanaca, na osnovu tvrdnji o današnjoj ili istorijskoj prisutnosti albanskog stanovništva u tim područjima.

Prema Albancima, pored postojeće Republike Albanije, “Velika Albanija” obuhvata potraživanja za regione u susednim državama, a to su: Kosovo i Metohija i Preševska dolina u Srbiji, teritorije u južnoj Crnoj Gori, na severozapadu Grčke (grčke regionalne jedinice Tesprotija i Preveza, koje su Albanci pominjali kao Kamerija i druge teritorije koje su bile dio Vilajeta Janjine tokom Osmanskog carstva) i zapadni deo Republike Makedonije.

(BalkansPress / Pravda / pentapostagma.gr)

Scroll to top