Ukoliko pokušaju da napadnu sever Kosova, Albanci rizikuju da izazovu totalni rat! Vojska Srbije je u ovom trenutku najjača sila u regionu i to šiptarski ekstremisti nikako ne bi smeli da zaborave.

Ovo upozorenje stiže od vojnog komentatora Miroslava Lazanskog, koji govoreći o najavi Hašima Tačija da će 'vojska Kosova' imati razmešten čitav jedan puk na severu pokrajine, kaže da je to nemoguće sprovesti bez dozvole komande KFOR, ali i lokalnih Srba. Sve drugo, upozorava Lazanski, predstavljalo bi veliku opasnost za bezbednost čitavog regiona.

 

Srbi spremni da reaguju

Lazanski kaže da Albanci sa Kosova sve češće najavljuju formiranje vojske i slanje jednog njenog dela na sever, ali da to u praksi neće biti nimalo jednostavno.

- Postoje garancije, doduše usmene, da na sever Kosova ne sme da uđe bilo koja naoružana formacija bez dozvole KFOR i lokalne samouprave, odnosno Srba sa severa pokrajine, a čak su i Amerikanci rekli da formiranje vojske mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, što znači da im je potrebna saglasnost Srpske liste... Trenutno nema bilo kakve vojske na severu, ali hipotetički Albanci mogu da smeste u turističke autobuse 200 ili 300 ljudi u civilu, prevezu ih na sever pokrajine, doture im uniforme i sutradan se probudimo sa razmeštenim pukom na severu! To se može sprečiti ukoliko tamošnji Srbi i službe na vreme reaguju i jave da se nešto neuobičajeno dešava... - naglašava Lazanski. On, međutim, veruje da takav ili sličan plan ne bi mogao da prođe.

PROČITAJTE: HARADINAJ PRETI, REGRUTOVAĆE SRPSKE MLADIĆE: Svi će morati u vojsku Kosova u suprotnom će odgovarati!

Srbija štiti Srbe - Srbija je uspela da zaštiti nacionalne interese, da sačuva i ojača prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, te da sačuva naše ljude na području Kosova i Metohije, kaže Marko Đurić šef Kancelarije za KiM.

- Kad samo pitao predstavnike Srpske liste da li bi Srbi u tom slučaju mogli da se samoorganizuju, dobio sam zagonetni smešak, što sve govori... Ovo jeste veliki bezbednosni izazov za Srbiju, ali naša zemlja je danas najmoćnija vojna sila na prostoru bivše SFRJ. Od svih armija u regionu jedino je rumunska jača, pre svega zbog broja stanovništva i jače ekonomije.

 

Mi smo pokazali radikalno jačanje vojske. Imamo više tenkova nego francuska kopnena vojska. Oni imaju 200 tenkova 'leklerk', a mi 212 tenkova i trebalo bi da dobijemo jo 390 modernizovanih tenkova iz Rusije. Nismo mi više zemlja sa kojom se može tek tako igrati... - rekao je Lazanski.

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste i poslanik u kosovskom parlamentu, ocenjuje da je zabrinjavajuće to što međunarodna zajednica i dalje ćuti na ideju Prištine da formira 'vojsku Kosova'.

Rusija će pomoći - Rusija je spremna za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja. Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN je pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa, ističe Aleksandar Čepurin, ruski ambasador.

PROČITAJTE: "101-89-3" Detaljna mapa prikazuje kakav je skor u diplomatskoj borbi za Kosovo, a GLAVNI TEST TEK SLEDI (MAPA)

- Dok neko Albancima sa Kosova ne kaže da ne mogu imati vojsku, sve drugo, sve izjave u oblandama mogu se ocenjivati kao davanje zelenog svetla. Srpska lista je protiv takozvane vojske Kosova jer to nije u interesu Srba iz pokrajine. Eventualno slanje vojnog puka na sever Kosova predstavlja realnu opasnost i ugrožavanje mira ne samo na Kosovu već i u celom regionu. KFOR mora da reaguje na ovakve provokacije - podvlači Simić.

 

KFOR: Nećemo dozvoliti!

Komandant KFOR Salvatore Kuoči, na drugoj strani, tvrdi da ta vojna misija neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje mira.

- Vojnici KFOR neće dozvoliti jednostrane poteze koji bi na bilo način vodili u nekakvu eskalaciju sukoba. Svi oprečni stavovi moraju biti rešavani za stolom - poručio je Kuoči.

Kosovo nema šanse da postane nezavisna država

Rusija će podržati samo ono rešenje za Kosovo koje podržava srpski narod, a koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije. Kosovo nikada neće biti nezavisno, niti će postati članica UN, smatra Nenad Popović, lider SNP.

(Informer.rs)

Scroll to top