BalkansPress

Dobro došli!

Kriza u Crnom moru, nastala zbog provokacije ukrajinske ratne mornarice u području Kerčkog moreuza, bila je tema ovonedeljnog izdanja emisije „Na nišanu Lazanskog", a o tome kuda ide Kijev u svojim avanturističkim potezima govorili su gosti Miroslava Lazanskog, mornarički pukovnik Milan Komar i kapetan bojnog broda Milisav Mijović.

PROČITAJTE: ŽIVOG ČOVEKA SPALILI U KOLIMA! Ubijeni Srđan Aleksić iz Pirota bio je osuđen za ubistvo koje je UŽASNULO SRBIJU!

Lazanski je podsetio da je ruska strana saopštila da potezom ukrajinske ratne mornarice povređeno međunarodno javno pravo, međunarodno pomorsko pravo, kao i unutrašnje pravo Ruske Federacije.

 

Na pitanje da li su Ukrajinci ovo namerno uradili, kapetan Milisav Mijović kaže da je jasno da je u pitanju osmišljena provokacija, jer je pomorska procedura potpuno jasna.

- Strani brod mora da se najavi, da dobije odobrenje, pa tek onda da uplovi. Ukoliko ne dobije odobrenje, takav ulazak se smatra nasilnim kršenjem pomorske granice. Međutim, postoji međunarodno pomorsko pravo i međunarodna pomorska praksa. Trenutno je praksa tu na Crnom moru, naročito oko Krima, da Ukrajina to smatra svojom teritorijom, pa hoće da pokaže da može tuda da prođe - objašnjava Mijović.


I mornarički pukovnik Milan Komar se slaže sa ocenom Miroslava Lazanskog da je vrh komande ukrajinske ratne mornarice svesno prihvatio da glumi žrtvu i da su posade ovih brodova gurnute u avanturu bez izgleda na uspeh.

- Nema govora o tome da su oni mogli da misle da nesmetano mogu da prođu kroz ruske teritorijalne vode. Gurnuli su, dakle, tih petnaestak ljudi u to, pa makar se i ne vratili. To je rizik kada se pravi jedna takva akcija, jer vidite, iza ovoga automatski ide sednica NATO-a, proglašenje ratnog stanja, Vrhovna rada zaseda i tako dalje - napominje Komar. 

Na pitanje šta će se dalje dešavati sa ukrajinskim ratnim brodovima koji su povredili ruske teritorijalne vode i koji su privedeni u luku Kerč, odnosno da li su oni zaplenjeni i da li će uslediti neka tužba, kapetan Mijović kaže da će ukrajinska strana verovatno morati da nadoknadi nekakvu štetu zbog ovakvog poteza.

- Oni će se, naravno, pravdati da je to njihova teritorija i pozivati se na međunarodnu pomorsku praksu. Međutim, dok se situacija ne reši, ovi brodovi se neće vratiti u Odesu, čime je praktično petina flote zbrisana sa flotne liste - slaže se Mijović sa ocenom Miroslava Lazanskog.

 

Sličnog stava je i pukovnik Komar, koji kaže da u sporovima, kada brodovi uđu na tuđu teritoriju pola milje ili milju, uvek može da se kaže da je brod „zalutao", da se „vade" na vremenske prilike i tome slično. Međutim, kako kaže, ovaj potez ukrajinske mornarice predstavlja grubo kršenje pomorskog prava.

- Pitanje je šta će se sad desiti sa tim brodovima... Ja cenim da će Rusi malo da ih drže u ovoj 'natovskoj zapenušanosti', nekoliko dana će držati situaciju pod 'naponom', a onda će ih pustiti da se vrate kući. To je u svakom slučaju bila suluda akcija, smišljena, dogovorena provokacija - smatra Komar.

Podsetimo, Ukrajina je uvela ratno stanje nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, kada je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda i uhapsila 24 mornara zbog nezakonitog presecanja državne granice.

Takođe, ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da postoje neosporivi dokazi da je Kijev pripremio i sproveo provokaciju koju je izvršila ukrajinska vojska u akvatoriji Crnog mora.

Scroll to top