BalkansPress

Dobro došli!

Ne gledaju svi tv program, ali su obavezni da plate taksu javnom servisu kroz račun za utrošenu struju, čak i u slučajevima da se brojilo nalazi na farmama.

Iako ne gledaju televiziju krave, magarci, prasići i pilići "plaćaju TV pretplatu” svih 12 meseci u godini, tvrde poljoprivredni proizvođači.

TV taksa za javne servise – Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, godinama se naplaćuje uz račun za struju posle "čitanja” podataka na strujomeru, koji ima većina objekata za stočarsku proizvodnju. 

 

Tako Sergej Ivanov iz Dimitrovgrada, koji na Staroj planini ima farmu magaraca, plaća TV taksu za kuću na selu i za priključak u štali u kojoj su magarci. 

"Konkretno, znam poljoprivrednika u blizini Subotice koji ima 21 hektar voćnjaka sa jabukama pod punim sistemima savremene proizvodnje uključujući mreže, navodnjavanje kap po kap. Ima i sedam dubinskih bunara za navodnjavanje, dakle, sedam električnih brojila i pumpi za eksploataciju – izvora vodosnabdevanja, što znači da TV pretplatu plaća sedam puta svakog meseca", ističe prof. dr Miladin Ševarlić. 

"I tu nije kraj zavrzlame plaćanja TV pretplate. Taksa se plaća tokom cele godine, iako se usluga ne dobija toliko dugo. Jer, električna brojila, koja služe za električne pumpe za navodnjavanje, koriste se tri i po i četiri meseca godišnje u sezoni vegetacije", kaže sagovornik lista Politike. 

Upitani kako da se vlasnici štala ali i farmi, koji u svojim objektima moraju da imaju strujomere, oslobode dodatnog nepotrebnog troška u vidu TV takse, u EPS-u za "Politiku” kažu da o tome odlučuje RTS, odnosno RTV za teritoriju Vojvodine, pošto je tako propisano Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis. Na osnovu zakona, "Elektroprivreda Srbije” nema pravo ni mogućnost da odlučuje o oslobađanju od TV takse, napominju nadležni u ovom preduzeću. 

Ukoliko bi neki od ovih poljoprivrednika rešio da iznos na računu za utrošenu električnu energiju od, na primer, 3.000 dinara, umanji za 150 dinara, koliko staje TV pretplata, EPS bi mu to umanjenje uračunao kao dug za struju, jer ne postoji klasična pretplata kao posebna stavka na računu. Ona je sastavni deo računa pa se njeno plaćanje ne može izbeći. 

Osim toga, dužnik bi morao da plati i kamatu za neplaćanje računa, pa bi "dara bila skuplja nego mera”.

Scroll to top