U poslednje vreme dijete su postale veoma popularne, ali one i dalje nisu zdrave i ne savetuje se njihova primena, priča prof. dr Dejan Čubrilo.

On kaže da apsolutno ne veruje u dijete i da nije normalno da neko za deset dana izgubi veliki procenat masnoće.

- Jetra je jako važan organ, ona greje krv. Ona je ključna za naš organizam, a dijete utiču na loše funkcionisanje jetre, a samim tim i na loše funkcionisanje organizma. Sve je u ishrani - rekao je Čubrilo.

PROČITAJTE: Ljudi sa ovom krvnom grupom su najzdraviji i žive najduže!

On smatra da svi u Srbiji jedu više nego što treba.

- Mi živimo od naših masnoća, ukoliko imamo uslov da ih topimo. Sve što pojedete, treba da potrošite, odnosno da masnoće pretvorite u mišiće i zdravu energiju - rekao je fiziolog.

 

Stručnjak dodaje da nema veze koliko često vršite nuždu sa tim koliko vam je brz metabolizam, jer česti odlasci u toalet znače samo da vam ne funkcioniše organizam kako treba, pa sve što pojedete samo prođe kroz organizam. 

- Naša deca jedu previše, jedu često i to hranu koja podiže brzo nivo insulina. To je začarani krug koji na kraju rezultira nakupljanjem vode. Dajte deci da jedu masnoće: slaninu, sir, punomasni sir, kajmak, ajvar, namažite na hleb, ne mora biti integralni, bilo koji, običan hleb, bolje je bilo šta nego da im date slatkiš - rekao je Čubrilo, konstatujući da u dečjem uzrastu mast hrani organizam. 

*FOTO: PRINTSCREEN

PROČITAJTE: Dr Danijela Ristić - Medić: Kajmak i slaninica su zdraviji od margarina i ulja!

- Ukoliko dete ima normalno odrastanje, ishranu, stvara se zdrav organizam i svi organi funkcionišu kako treba. Zato mogu da pojedu i nešto nezdravo ponekad, ne treba ništa braniti deci da jedu - rekao je stručnjak, gostujući u emisiji Pravac, i dodao da je svaka dijeta kojom sprečavate veliki unos hrane korisna dijeta.

Treba gubiti vodu i gasove na dijeti, a ne masti, kaže fiziolog.

- Ko ne vari hranu, ima gasove, što stvara i nervozu i psihičke probleme, blokira ceo organizam, dakle neka dijeta možda deluje da gubitak kilograma, ali to izaziva mnogo veće probleme u organizmu. Svako onaj ko je gladan ima poremećaj u organizmu - zaključuje Čubrilo.

Scroll to top