Nestabilna situacija u svetu nosi u sebi velike geopolitičke rizike i dovodi u opasnost prihode velikih investitora - ocenio je 78-godišnji bankar Džejkob Rotšild.

Kako je preneo londonski The Telegraph, on je - u izveštaju o rezultatima 2014-te, upozorio da je trenutna situacija u svetu „verovatno najopasnija od završetka Drugog svetskog rata“. Pri tom je ukazao: „zbog haosa i rasta ekstremizma na Bliskom Istoku i dejstava Rusije, ali takođe i zbog slabljenja Evrope“.

Džejkob Rotšild je predsednik RIT Capital Partners, a posebno je naglasio da probleme Evrope potencira porast nezaposlenosti do kojeg dolazi zbog nesposobnosti „mnogih zemalja EU da izvedu strukturne reforme“.

Vodeći među Rotšildima je izjavio da zabrinutost investitora izazivaju i „slab rast svetske ekonomije, kamate bliske nuli i pojeftinjenje hartija od vrednosti“.

„Međutim, nije iznenađujuće što se novac obescenjuje. Mnoge zemlje - ukazao je Džejkob Rotšild - žele da podstaknu svoj ekonomski rast preko smanjivanja kursa svojih valuta. Kurs evra i jene opao je za preko 12 odsto u odnosu na dolar SAD. A i kurs funte je smanjen za 5,9 odsto“.

On je i početkom prošle godine istupio sa sopstvenom procenom ne samo ekonomske situacije u svetu. Opšti je utisak da je njegova „slika stanja i izgleda“ sada „mnogo mračnija“.

(Fakti.org)

Scroll to top