BalkansPress

Dobro došli!

Istoričar Goran Šarić napisao je status na Fejsbuku koji je iniciran napadom na srpske vaterpoliste u Splitu, kojim je hrvatskoj naciji poručio da su upravo Srbi ti koji su dva puta oslobodili Dalmaciju. Prenosimo objavu u celosti:

–U novembru 1917. ruske novine “Izvjestija” objavile su senzacionalan članak, sadržaj tajnog Londonskog ugovora koji je 25.04. 1915. potpisan između Antante (Velika Britanija, Rusija i Francuska) i Italije. U zamenu za napuštanje tabora Centralnih sila (Nemačka, Austro-Ugarska i Turska), Italiji je obećana gotovo cela istočna obala Jadrana. Srbija je trebala dobiti ostatak dalmatinske obale, Slavoniju i BiH, dok je odluka o tome hoće li Hrvatska pripasti Mađarskoj ili ući u neku smanjenu Austro-Ugarsku ostavljena za kraj rata.

 

Međutim, srpskim vojnicima taj ugovor nije puno značio, oslobodili su celu Dalmacijui došli sve do Rijeke gde je situacija 1918. postala dramatična.

Prvo je u riječku luku uplovila italijanska ratna flota na čelu sa brodom “Emanuele Filiberto“, a zatim je u grad ušao i pukovnik Maksimović sa 700 srpskih vojnika. Nakon toga dolaze i Amerikanci, Britanci i Francuzi, pa se u Rijeci našlo odjednom čak pet savezničkih vojski. Od pukovnika Maksimovića traženo je da se povuče 20 kilometara, ali su srpski vojnici samo prešli most, ostali u istočnom delu grada i tako ga sačuvali od pada u italijanske ruke.

Srbija podelu Hrvatske nije dozvolila.

*FOTO: Printscreen

1945. na samom kraju 2. svetskog rata vodila se jedna od najžeščih bitaka Nemaca i Italijana sa partizanima – bitka za Rijeku. Dobro utvrđena, na brežuljcima, Rijeka je bila gotovo neosvojiva. U krvavom sukobu poginulo je više od 6 000 vojnika 4. armije čiju su okosnicu činili srpski partizani (8. kordunaška divizija, 7. banijska i 29. hercegovačka). 4. armija oslobodila je celu Istru, sve do Trsta. Zbog velikog gubitaka svojih vojnika, komandant 4. armije Petar Drapšin se ubio.

 

Hrvatska od turizma zaradi preko 13 milijardi evra godišnje. Turizam što direktno, što indirektno čini skoro trećinu BDP-a. Da srpska vojska dva puta nije oslobađala Jadran od Italijana, ne bi bilo 13 milijardi, pa bi Hrvatska bila gladna. Danas se toga više niko ne seća. Danas Srbe bacaju sa rive. Možda se ni ja ne bih setio, možda bih i ja bio u napasti da nekog Srbina gurnem u more da dva dana nakon divljačkog napada na srpske vaterpoliste u Splitu, predsednik evropskog parlamenta, Italijan Antonio Tajani nije izjavio da su Istra i Dalmacija italijanske. Čitava Hrvatska bila je zgrožena tom izjavom, ali niko se nije zapitao zašto Istra i Dalmacija više nisu italijanske?!

PROČITAJTE:Da li su Srbi u samom vrhu najreligioznijih naroda u Evropi? Ko je sve ispod nas!?

U društvu u kojem su osuđeni ratni zločinci dragi gosti na državnim proslavama, u kojem na Kolindinoj inauguraciji sedi osoba koja je kokainom plaćala prostitutku, u kojem slovenski kriminalac drži predavanja po crkvama o tome kako u Jasenovcu nije bilo genocida, a dnevnik svaki dan počinje kao da je 1991. nije ni čudno da niko ne zna zašto je Dalmacija u sastavu Hrvatske, ali da zato svi znaju da je vaterpolist zašlužio batine jer: “ipak je on četnik“. Ipak ste vi idioti.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top