BalkansPress

Dobro došli!

Ime Jovan je hrvatsko i kod nas je prisutno od 15. veka, kaže dr. sc. Ankica Čilaš Šimpraga s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i tvrdi kako i danas ima Hrvatica koje se zovu Jovanka.

– To se vidi i iz prezimena koja su izvedena iz imena, pa tako mnogi Jovanovići kao i Miloševići, nisu Srbi nego Hrvati. Ime Miloš kod nas je potvrđeno u 13. veku, i to u Zadru i Dubrovniku. Prvi zabeleženi Vuk živeo je u 13. veku u Zagrebu. Imamo i potvrdu imena Nemanja na Krku iz 12. veka – otkriva u razgovoru za “Globus” Ankica Čilaš Šimpraga, urednica i koautorka “Rječnika suvremenih hrvatskih osobnih imena” koji je upravo objavljen.

 

Ankica Čilaš Šimpraga otkriva da u Hrvatskoj živi 27 Kolindi, koje su verovatno, poput hrvatske predsednice dobile ime po popularnoj pesmi Zdenke Vučković iz 1967. godine.

Kao što se i ime Marina znatno raširilo zbog poznate pesme, a ime Elvis proširilo se zbog popularnosti Elvisa Prislija.

Severina, uprkos dugogodišnjoj velikoj popularnosti pevačice koja se tako zove, nije nikada postalo često ime, uz mali izuzetak kod romske populacije.

*Ime Severina nije traženo u Hrvatskoj uprkos popularnosti pevačice, osim kod romske populacije Foto: Promo

Prema njenim rečima, najčešća muška imena u Hrvatskoj su Ivan, Josip, Marko, Stjepan, Tomislav, Željko, Ivica, Ante, Mario i Nikola. Što se tiče ženskih, na prvom mestu je Marija, a slede je Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Nada, Dragica, Ljubica, Vesna i Marina.

Međutim, imena koja roditelji daju danas deci su malo drugačija. U prvoj deceniji 21. veka najpopularnije je muško ime Luka, a potom Ivan, Marko, Filip, Karlo, Josip, Antonio, David, Petar i Matej. Najviše devojčica dobilo je ime Lucija pa Lana, Ana, Petra, Sara, Ema, Marija, Nika, Ivana i Iva.

Imena koja autori rečnika nisu našli nigde osim u Hravatskoj su Domagoj, Borna i Hrvoje.

(BalkansPress / Izvor: Globus)

Scroll to top