Poznato je od ranije da obrađene namirnice povećavaju rizik od razvoja hroničnih bolesti, karcinoma, dislipidemije i arterijske hipertenzije. Ali najnovija istraživanja su donela jos gore rezultate.

Ljudi koji jedu puno ekstremno prerađenu hranu poput industrijskog hleba i gotovih jela izloženi su velikom riziku od prerane smrti, pokazalo je francusko istraživanje.

 

Spomenute namirnice često povezuju s ostalim nezdravim navikama poput pušenja ili nedostatne vežbanja, te naučnici kažu kako je potrebno obaviti dodatna istraživanja da bi se slika u potpunosti zaokružila.

Odnos između prehrane i bolesti je obično složen i rezultati istraživanja često se pogrešno tumače.

*FOTO: Profimedia

Rezultati francuskih znanstvenika, objavljeni prošle nedelje u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine pokazuju da se povećanjem udela ekstremno prerađenih namirnica u ishrani za samo 10 posto rizik od prerane smrti od bilo kojeg uzroka povećao za 15 posto.

Radi se o preterano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljeno hidrata, zasićenih masti, pojačivača ukusa i ostalih aditiva od kojih su neki kancerogeni.

 

Reč je uglavnom o jelima u čijem su industrijskom procesu proizvodnje korišćeni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Ne smeju se zaboraviti ni jela s dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima ukusa i ostalim aditivima. Mnogi sadrže vrlo malo vitamina i vlakana.

U skladu s NOVA sistemom klasifikacije hrane koji priznaju svetske zdravstvene organizacije, među njima i UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), hrana se, u zavisnosti od stepena prerade kategorizuje u četiri grupe- niska ili nikakva prerada, korišćenje dodataka u pripemi  hrane, prerada hrane i ekstremna prerada.

Naučnici ističu da je najopasnija za zdravlje grupa ekstremno prerađene hrane, koja se svrstava u četvrtu grupu NOVA-ina sistema klasifikacije hrane.

PROČITAJTE: SVETO TROJSTVO ZA ZDRAVO TELO Evo šta sve leči sok od 1 cvekle, 1 jabuke i 1 šargarepe (RECEPT)

Zasoljeno meso spada u prerađenu hranu, ali dimljeno meso s dodanim nitritima i konzervansima klasifikuje se u ekstremno prerađenu hranu.

(BalkansPress / Izvor: 24 Sata.Hr)

Scroll to top