Verovanja kažu da se osobama rođenim na određene dane pripisuju određene osobine, ali i životni tok.

U našem narodu od davnina postoje razna narodna verovanja, pa tako i da dan rođenja određuje sreću ili nesreću u životu.

Stoga, postoje određeni dani koji su pogodni za obavaljanje nekih poslova, ali i oni koji će vam biti baksuzni.

Ponedeljak

Reč je o prvom danu u nedelji koji se smatra i najsrećnijim. Osoba koja je rođena na taj dan će prema narodnom verovanju imati dug i uspešan život.

 

Utorak

Za razliku od ponedeljka, drugi dan u nedelji ne donosi ništa lepo. Naime, ljudima rođenim u utorak život će biti popločan trnjem. Smatra se najnesrećnijim i baksuznim danom i zato na ovaj dan nikako ne valja započinjati posao. Sve što odlučite da uradite u utorak, krenuće vam po zlu.

*FOTO: Shutterstock

PROČITAJTE: Žene u četrdesetim same prave 6 fatalnih grešaka zbog kojih im zdravlje naglo propada!

Sreda

Veruje se da će osobe rođene na ovaj dan biti napredne i zdrave, a dete koje prohoda u sredu čeka život proveden u bogatstvu. Nemojte na ovaj dan započinjati poslove i kretati na put.

 

Četvrtak

Smatra se srećnim danom, te će osoba rođena u četvetak biti bogata i srećna. U narodu postoji ova izreka: “Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji.”

Petak

Veruje se da je petak jedan od nesrećnih dana, te ljudi rođeni na ovaj dan neće imati srećan život. U nekim krajevima Srbije, se smatra da je ovaj dan “nečist” i pogodan da se dođe u dodir sa “demonskim silama”.

Iz tog verovanja potiče izreka da kada nekome loše ide u životu, došao  je “crni petak”.

*FOTO: Profimedia

Subota

Prema narodnom verovanju, osobe rođene na ovaj dan će biti neobične i interesantne, maštovite ličnosti kojima će se predviđati razne "karakondžule".

Imaće sposobnost da nauče nemušti jezik i da razgovaraju sa životinjama.

Subota je dan posvećena mrtvima i tada se izlazi na groblje, prave daće i pale sveće. Na ovaj dan čovek treba da bude oprezan da mu se ne desi kakvo zlo.

Nedelja

Osobe rođene u nedelju biće pratiće kroz život sreća i veruje se da će živeće “gospodski”. To znači da će više odmarati. Zato se za srećnog čoveka kaže: “Majka ga rodila u belu nedelju.”

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top