Mračno upozorenje.

Predviđanja kako će izgledati svet za dve decenije sve više zaokuplja pažnju raznih analitičara i geopolitičara. Jedino u čemu su svi oni saglasni jeste to da će se svet " poprilično promeniti" i da će Afrika doživeti veliki uspon, kako demografski tako i sa ogromnom bazom mlade radne snage.

Ono u čemu prednjači Afrika u odnosu i na Evropu, Severnu Ameriku, Aziju i Australiju je ogorman broj mladih, koji sve više ulažu u obrazovanje i spremni su efikasnije da se globalno povežu. Svakako najveća revolucija u Africi najverovatnije je širenje velikih, jeftinih i kvalitetnih solarnih panela.

PROČITAJTE: ŠOKANTNO OTKRIĆE! Satelit snimio misteriozni zid na dnu okeana koji okružuje celu planetu! (VIDEO)

"Svet će naučiti staviti solarne panele tamo gde sunce zaista i sija", rekao je jedan energetski "guru", a citira ga BBC.

 

Porast će u svakom smislu, zabeležiti i supersila Kina koja je "osvojila"  većinu izvora sirovina sveta sada, de fakto, ima vlast nad svojim građanima kao i nizom drugih zemalja koje se bore otplatiti svoje dugove.

Ko su gubitnici?

Svakako najveći gubitnik kako u ekonomiji tako i demografiji biće Evropa. Ono što je poznato za sad jeste da će 2039. finansijske servise da vodi " veštačka inteligenicija", u čemu će Evropa prednjačiti u odnosu na ostatak sveta. Roditelji koji su nekad svoju decu podsticali da postanu advokati i lekari svoju pažnju će usmeriti da oni postanu dizajneri i glumci i da se bave bilo kojim kreativnim poslom, dok će većinu manuelnih zanimanja da preuzmu roboti.

Ono što takođe zabrinjava jeste što život u gradovima za 30 godina biće veoma opasan. Posebno se to odnosi na leta, koja će postati paklena, a jedni spas je u okretanju solarnoj energiji. 

Čaša, voda

*Čaša, voda / FOTO: Profimedia

Bliski istok će takođe da doživi pad 2039. godine. Vreme gasa i nafte će proći, a ekonomski ovaj prostor će svi početi da ignorišu. Ono što brojni analitičari tvrde jeste da vreme fosilnih goriva poput uglja, gasa i nafte polako prolazi. Nafta će poptuno da izgubi svoju vrednost. Ono što će svakako imati najveću vrednost biće čista pijaća voda, koja će biti vrednija nego ikad. 

Ratove za naftu zameniće ratovi za vodu, a predviđa se da će potencijalno najveće žarište biti velike reke, oko čega će izbiti veliki konflikti. Takođe trgovina informacijama, njihova prodaja na malo ili veliko , ali i ilegalno postaće glavno oruđe pojedinim vladama i državama u kontroli. Predviđa se takođe da će neke države izabrati totalnu kontrolu, a neke će odlučiti da napuste sajber prostor i trudiće se da što više smanje uticaj društvenih mreža i medija na sopstvena društva. Čak se predviđa i vraćanje klasične pošte i smanjenje mogućnosti ostavljanja elektronskog otiska.

(BalkansPress / Izvor: Express.hr)

Scroll to top