BalkansPress

Dobro došli!

Brodski je objasnila da želi svojom studijom ljudima da da do znanja da mogu da potraže pomoć ako im se ovo dogodi.

Među stvarima koje se smatraju trendovima u seksu se posebno izdvaja jedna uznemirujuća pojava. Naziva je se "stealthing", a ukratko označava skidanje kondoma tokom seksualnog odnosa bez pristanka partnera na to.

Tom pojavom nedavno se pozabavila studija koju je sprovela Aleksandra Brodski za "Columbia Journal of Gender and Law", a u sklopu studije obavila je intervjue sa ljudima koji su to doživeli, ali i istražila skrivene kutke interneta u kojima muškarce podstiču da tokom seksa bez znanja partnerke skinu kondom, piše Huffington Post.

Brodski je pojasnila da je sa studijom krenula kad je shvatila da se nekoliko njenih prijateljica bori sa "raznim oblicima zlostavljanja od strane svojih seksualnih partnera".

Sve one osećale su se povređeno nakon što su doživele "stealthing", ali nisu znale mogu li uopšte da prijave takvo ponašanje i smatra li se ono oblikom silovanja. Jedna žrtva iz studije rekla je da se oseća kao da je "stealthing" susedni oblik silovanja.

 

Pravo na širenje svog semena

Zanimljivo je to što je ranije ove godine muškarac iz Švajcarske osuđen za silovanje nakon što je usred seksualnog odnosa skinuo kondom bez pristanka partnerke. Jedna doktorka sa univerziteta u Kentu objasnila je da ova vrsta ponašanja krši "pristanak" na seks, odnosno ako je neko pristao na seks sa kondomom to ne znači da je pristao i na seks bez kondoma.

Ono što je posebno uznemirujuće je činjenica da se o "stealthingu" naširoko priča po internetu, a Brodski je našla konverzacije u kojima muškarci podstiču jedni druge da skinu kondom usred seksa. Prema njenoj studiji, postoje muškarci koji misle da imaju pravo na "širenje svog semena", a "stealthing" vide kao oblik obeležavanja teritorija. Na internetu se čak dele saveti kako neprimetno da skinu kondom, a ti muškarci misle da muškarci kao nadmoćniji pol imaju pravo da rade šta žele tokom seksa.

PROČITAJTE: PRAVA DAMA: 10 NAVIKA KOJE VAS IZDVAJAJU IZ MASE DRUGIH ŽENA!

Brodski je objasnila da želi svojom studijom ljudima da da do znanja da mogu da potraže pomoć ako im se ovo dogodi.

-Moj je cilj da omogućim dijalog i pružim ljudima mogućnost da progovore o iskustvu koje se češće tretira kao loš seks nego kao oblik nasilja - rekla je Brodski.

(BalkansPress / Izvor: Index.hr)

Scroll to top