BalkansPress

Dobro došli!

Tvrdnje kompanije Energija da Elektroprivreda Srbije u borbi sa konkurencijom formira dampinške cene struje, u EPS-u kategorično demantuju i naglašavaju da nije tačno da su njihove cene niže od tržišnih.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare italijansko-srpske kompanije Energija, koja zauzima pet odsto tržišta u prodaji električne energije komercijalnim kupcima, direktor Velimir Gavrilović, izjavio je da u cilju dominacije EPS firmama nudi struju po cenama koje idu ispod troškova proizvodnje. Prema njegovim rečima postoje procene da zbog toga to javno preduzeće gubi od 60 do 90 miliona evra godišnje.

– U ovom trenutku mi struju, koju kupujemo na regionalnom tržištu, plaćamo 60 evra po megavat satu. Pre izvesnog vremena bili smo u pregovorima sa jednom firmom, koju inače snabdeva EPS, o tome da postanu naši klijenti. Njihovi predstavnici su nas informisali da im EPS svoju struju nudi po ceni od 52 evra za megavat sat.

 

Jasno se vidi da je ta cena znatno ispod tržišne koja iznosi 60 evra po megavat satu. Analizom tih podataka dolazi se do zaključka da EPS cenom nižom od tržišne stvara gubitak u svom poslovanju. Prognoze pokazuju da na taj način EPS na godišnjem nivou gubi od 60 do 90 miliona evra – naglašava Gavrilović.

Sa druge strane, u Elektroprivredi Srbije za Danas kategorično demantuju da primenjuju dampinške cene kako bi eliminisali konkurenciju i da time nanose štetu preduzeću i državi koja je njen vlasnik. U tom preduzeću dodaju da na osnovu projekcija o prodaji struje planiraju svoje proizvodne kapacitete, odnosno planiraju i garantuju da ugovorenu struju i proizvede i isporuči u datom periodu.

– Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, odgovornom i stručnom poslovanju, EPS kupcima u Srbiji pruža sigurnost i pouzdanost koje su iznad konkurencije i zbog takvog pristupa, EPS predstavl?a snabdevača kojem kupci ukazuju najveće poverenje – tvrde u tom preduzeću.

Iako su demantovali tvrdnje čelnika kompanije Energija zanimljivo je da u odgovoru Danasu nadležni u EPS-u nijednom rečju nisu komentarisali izneti podatak da zbog niske prodajne cene struje EPS gubi oko 90 miliona evra godišnje.

Deo stručne javnosti koji smatra da su procene o gubicima EPS-a tačne, sumnja da se svesno ide na njihovo stvaranje zbog toga što je krajnji cilj aktuelnih vlasti da jeftino prodaju tu kompaniju.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ kaže za Danas da je veoma moguće da država planira prodaju EPS-a te da zbog toga ne mari što to preduzeće stvara poslovne gubitke.

– Ono što se dešava sa EPS-om je je već viđeno u bezbroj navrata kada je reč o državnim preduzećima u Srbiji. Na njihovo čelo se prvo postavlja nesposobni menadžment po partijskoj liniji, zatim preduzeće dolazi u finansijske probleme te se privatizacija nameće kao jedino i logično rešenje u tom trenutku.

Na čelu EPS-a imamo nestručno rukovodstvo koje ničim ne zaslužuje da se nalazi na tom mestu jer stvara gubitke. Po svemu sudeći cilj je da se EPS u potpunosti obezvredi kako bi ga tokom privatizacije neko kupio za male pare – ističe Veselinović.

Prema rečima našeg sagovornika, za privatizaciju EPS-a ne postoji nijedan razlog jer bi uz postavljanje profesionalnog menadžmenta to preduzeće izašlo na „zelenu granu“. U slučaju da do privatizacije ipak dođe, ističe on, to bi bilo pogubno rešenje kako po interese građana Srbije tako i zaposlenih u EPS-u.

– Jedan od prvih koraka novog vlasnika, da li bi to bili poslodavci iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili neke treće zemlje u ovom trenutku ne možemo znati, bi bio povećanje cena struje što bi predstavljalo dodatno opterećenje životnog standarda građana Srbije.

 

Takođe, u cilju povećanja profita novi vlasnik EPS-a bi otpustio deo zaposlenih a iz prihoda tog preduzeća više ne bi mogao da se puni budžet – navodi Veselinović.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović ne veruje da EPS primenjuje dampinške cene a takođe smatra da bi privatizacija tog preduzeća bila veoma loš potez.

– Mislim da EPS iz cene koju ima veoma lako može da podmiri troškove proizvodnje i nisam siguran da su informacije da nudi svojim kupcima cene struje koje nisu tržišne. Gubici EPS-a ne potiču sa te strane već ih ima isključivo zato što se preduzećem rukovodi na neadekvatan i nestručan način.

Ne verujem da država EPS svesno gura u propast da bi ga prodala, ali da je nestručno rukovodstvo krucijalni problem koji stvara gubitke je nesporno. EPS svakako ne treba privatizovati i treba se ugledati na primer češkog ČEZ-a koji je jedno od najjačih elektroenergetskih preduzeća u Evropi a u vlasništvu je države.

Prethodno je bilo privatizovano, to je izazvalo gomilu problema i češka država je ponovo postala njegov vlasnik. Ako ČEZ uspešno posluje i funkcioniše u toj zemlji a u državnom je vlasništvu nema razloga da isti slučaj ne bude i u Srbiji sa EPS-om – kaže Pavlović.

EPS: Naše cene su usklađene sa evropskim berzama

– Nije tačno da Elektroprivreda Srbije prodaje struju po ceni koja je niža od proizvodne. EPS je javno preduzeće čiji je osnovni zadatak sigurno snabdevanje kupaca električnom energijom po tržišno najpovol?nijim uslovima.

Kao samo jedan od 67 licenciranih snabdevača na otvorenom tržištu u Srbiji, EPS prilikom formiranja cena za kupce nudi optimalne uslove, poštujući tržišne principe.

EPS kupcima nudi cene električne energije koje su usklađene sa kretanjima cena na referentnim evropskim berzama za period za koji se ugovara snabdevanje, istovremeno vodeći računa da te cene omogućavaju stabilnu i kontinuiranu proizvodnju i sigurno snabdevanje kupaca – ističu u Elektroprivredi Srbije.

 

Ekonomista Dragan Radović na svom fejsbuk profilu komentarisao je ovu vest

OVO JE ZASTRAŠUJUĆA VEST! ZAŠTO?

O prodaji EPS-a pametnim Nemcima nekolicina nas upozorava već više godina. IZGLEDA DA JE DOŠLO TO VREME!

Podela besplatnih akcija je prvi korak. Otkup po minimalnoj ceni je drugi korak, pametni Nemci će sa 1,5 do 2 milijarde evra postati većinski vlasnici.

ALI, TU NIJE KRAJ?

EPS vredi između 15 i 16 milijardi evra. Logično se pitate, kolika je provizija i ko će je uzeti?

Provizija je „polovina uštede“, cenim 5 milijardi evra!

Da bi se uzimanje provizije POKRILO, mora da izbije rat (već viđeno 90-ih kada su tadašnji ološ žrtvovali preko 100 hiljada života zarad prisvajanja više desetina milijardi maraka).

Rat mora izbiti zbog Kosova! Mislite da se slučajno baš sada vode VAŽNI PREGOVORI U BERLINU, dok se u zemlji pokreće tema prodaje EPS-a.

Možda u Berlinu i nije glavna tema rešenje Kosova, već privatizacija EPS-a….?

(Izvor: SrpskiDnevnik.com / Danas)

Scroll to top