Da li se preporučuje ili ipak ne...

PROČITAJTE: Niko je ne jede, a dokazano najzdravija na svetu: Namirnica koja leči sve, od slabe kose do srca!

Kada vas tokom godišnjeg odmora zadesi ciklus, tuga i strah od kupanja uvlači se u ženske misli. Samo kupanje, međutim, nije problem ako je more prijatne temperature i ako se poštuju određena pravila.

 

Za vreme ciklusa krvni sudovi su više rašireni i žena je podložna svakoj vrsti infekcije i zato kupanje u bazenima i stajaćim vodama ne bih nikako preporučila. More je već druga priča, ali opet treba izbegavati kupanje u danima kada je krvarenje najintenzivnije. Kada menstrualno krvarenje jenjava možete se slobodno okupati u moru, naravno ako voda nije previše hladna, a pre ulaska u vodu treba da stavite tampon i nakon izlaska da ga promenite - kaže ginekolog Mima Stojanović.

more

*FOTO: Profimedia

Nakon kupanja promenite tampon

Tampon promenite neposredno nakon izlaska iz mora, zajedno sa kupaćim kostimom, vodeći računa o higijeni ruku. Žene sa izrazito obilnim menstruacijama i obilnim ugrušcima treba da se konsultuju sa svojim ginekologom koji poznaje njihov ginekološki nalaz, ali ukoliko postoje uslovi za promenom kupaćeg kostima, tampona i uložaka tokom dana, u periodu kada menstrualno krvarenje pomalo jenjava (4, 5 i 6 dan ciklusa) ne postoje razlozi da se ne okupate tokom godišnjeg odmora.

Uticaj sunca

Sunčanje utiče na pojačano menstrualno krvarenje i rad hormona, pa morate biti izuzetno oprezni prilikom izlaganja sunčevim zracima. Takođe, sunčevi zraci nepovoljno deluju i na kožu, pa su zaštitni faktori nužni, kao i šeširi za glavu i poštovanje pravila neizlaganja direktnim sunčevim zracima tokom podneva.

 

Zašto menstruacija često izostaje na letovanju?

Često promena dnevnog ritma utiče na rad hormona što može neposredno da utiče na dužinu trajanja menstrualnog ciklusa, a najčešće se to događa tokom prelaska u novo godišnje doba. Takođe promena dnevnog ritma i popuštanje faktora stresa mogu dovesti do promene u dužini menstrualnog ciklusa.

Izbacite kofein, čokoladu i mleko

Izlaganje velikoj količini dnevnog svetla može ublažiti simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, korišćenje što manje mlečnih proizvoda (sladoleda, sira, mleka koje se može zameniti sa rižinim ili sojinim mlekom).

Dnevni unos multivitaminskih preparata

Tokom nadolazeće menstruacije uvedite 500 mg kalcijuma, 100-150 mg magnezijuma, 50 mg vitamina E na dan i omega 3 masne kiseline, bilo kroz preparate, bilo konzumiranjem ribljeg ulja, što može da ublaži simptome PMS-a.

(BalkansPress / Izvor: SrbijaDanas)

Scroll to top