BalkansPress

Dobro došli!

Prema njegovim rečima razvijanje i deljenje emocija sa drugima je ključ uspeha.

Erik Erikson je bio psiholog 20. veka koji je ljudski razvoji podelio na 8 faza. Svaka faza je podjednako važna i doprinosi razvoju ličnosti. Kako bi se čovek razvio i formirao ličnost, svaku fazu mora uspešno da pređe.

PROČITAJTE: OD BOLOVA NISAM MOGLA DA STOJIM: Uz ovaj lek sam ponovo PROHODALA i rešila se bolova u nogama

6. po redu faza, prema njegovim rečima, je intimnost i razvijanje ljubavnih odnosa, koja je možda i najznačajna za razvoj. Ova faza pomaže osobama da dalje napreduju i blisko je povezana sa budućim uspesima ili porazima.

U ovoj fazi izgradnja zdravih i ispunjenih odnosa je uspeh. Neuspehom se smatra izolacija i osećaj usamljnosti.

Iako reč intimnost asocira na seksualne odnosu, Erikson to ne naglašava. Prema njemu, intimnost je ljubavni odnos bilo koje vrste koji zahteva deljenje sebe i iskrenih emocija sa drugima. Erikson je verovao da se ova faza razvoja događa između 19 i 40 godina kada većina ljudi traži ljubavnog partnera.

 

Izolacija je stanje u kojem osoba pokušava da izbegne intimnost. To se događa kada se javi osećaj straha od posvećenosti, vezivanja ili jednostavno kada osoba ne želite intimno da otvori sebi i pokže sve svoje mane i vrline. Izolacija vas može sprečiti da razvijate zdrave veze, a to kasnije negativno utiče na sam razvoj, pa čaki zdravlje.

Izbegavanja otvaranja drugima, zauzvrat može da prouzrokuje usamljenost, čak i eventualnu društvenu izolaciju i depresiju.

Erikson je verovao da svaka osoba uspešno mora da pređe sve faze kako ne bi stagnirala. Za uspešan završetak ove faze je ključno naučiti kako se emocije dele i stvara bliskost sa drugim ljudima, kako da razvijate i održavate zdrave odnose.

Izolacija je često rezultat straha od odbacivanja, a upravo ovaj strah vodi ka potpunom izbegavanju emotivnog otvaranja prema drugima.

Erikson je verovao da će neispunjavanje bilo koje faze razvoja predstavljati probleme u budućnosti. Dugotrajna izolacija i bežanje od stvaranja bliskosti sa partnerom može da bude štetna za mentalno i fizičko zdravlje. Istraživanje je pokazalo da osobe koje nisu u stanju da svoje emocije dele i razviju intimne veštine imaju veći rizik da obole od kardiovaskilarnih bolesti.

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top