Starije žene koje žive na selu, čini se, često ostanu zaboravljene, pa onda ne čudi što podaci govore da je njima u Srbiji najteže. Pitamo se iznova mogu li se brojke promeniti jer samo 17 odsto žena ocenjuje da su im mesečni prihodi dovoljni da sastave kraj s krajem, dve trećine starijih žena kaže da ih zdravstveno stanje ograničava u obavljanju svakodnevnih poslova, ali da ih ipak obavljaju, a na sebe troše skoro ništa, osim za osnovne životne potrebe.

Nadežda Satarić iz organizacije “Amiti–snaga prijateljstva” ističe da je veoma teško biti mlada žena i živeti na selu, a još je teže biti sredovečna žena i živeti na selu.

“Ali bih rekla da je ipak najteže biti starija žena, živeti sama, živeti u siromaštvu, biti nepismena”, kaže Satarićeva i to ilustruje time što svaka treća žena na selu starija od 65 godina ima samo jedan par cipela u sezoni.

PROČITAJTE: OBIČNA RUTINSKA OPERACIJA SE PRETVORILA U TRAGEDIJU: Žena se nije probudila iz anestezije

Istraživanja pokazuju da 55 odsto starijih žena se odriču svog nasledstva u korist sinova, a svega tri odsto u korist ćerki.

 

– Starost sama po sebi nigde nije laka, mada se ništa ne može generalizovati. Nekoliko istraživanja koje smo sproveli ukazuju na to da je starijim osobama u Srbiji ipak teže nego mlađima. Teže je starijim ženama nego muškarcima, a još teže starijim ženama na selu nego starijim ženama u gradu – kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Nažalost, starije žene su često diskriminisanе, a neretko trpe nasilje, naročito finansijsko. Nedavno su objavljeni rezultati Istraživanja o položaju starijih žena u Srbiji, sprovedenog u saradnji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena „UN Women“. Rezultati ove studije govore da starije žene kao najveći problem ističu tešku materijalnu situaciju i što teško dolaze do lekara.

– A i kada dođu do lekara, nije retko da se zdravstveni radnici prema njima, zbog starosti, ophode sa manje poštovanja. Ipak, rekla bih da samoća koja je njihov svakodnevni pratilac je najveća muka koju imaju – kaže Brankica Janković.

Skoro sve žene, bez obzira na zdravstveno stanje, obavljaju kućne poslove

*FOTO: PROFIMEDIA

Ona dodaje da starije žene najčešće nisu dovoljno upoznate sa svojim pravima, a i kada jesu, teško ih ostvaruju. Nekada se čini da čovek mora biti pravnik sa iskustvom da bi razumeo razne procedure za ostvarivanje tih prava. Uprkos strategijama i programima razvoja i pomoći to nije dovoljno da se one izbore sa problemima koje imaju.

PROČITAJTE: OBMANJUJU VAS! Prof. dr Vujčić otvoreno o žitaricama, mesu, SODI BIKARBONI... zašto je ŽUTI ŠEĆER GORI OD BELOG, koje je ulje najbolje,...

– Počnite samo od toga koliko im je teško da dođu do lekara, to što imaju minimalne prihode, a nekada nemaju ni to pa htele ili ne, mogle ili ne moraju da brinu i u kasnim godina o celom domaćinstvu. Uz sve to dodajte i samoću, jer mnoge ni kilometrima u okruženju nemaju komšije, pa im je televizor često jedini “prijatelj” – kaže Brankica Janković i dodaje da prema njihovom poslednjem istraživanju čak trećina žena na selu kaže da ima više posla u kući nego što je u stanju da podnese.

 

Zabrinjava i podatak da čak petina starih žena svoje zdravstveno stanje procenjuje kao loše ili veoma loše, Upitane za konkretne poteškoće u zdravstvenom stanju, skoro polovina ispitanica navodi da ima hronične bolesti i stanja koja izazivaju bol, a zatim slede poteškoće u obavljanju fizičkih aktivnosti. Nešto manje žena navodi da ima potpuno ili znatno oštećenje vida, a šest odsto njih ističe da ima potpuno ili znatno oštećenje sluha. Zbirno posmatrano, čak dve trećine ispitanih starijih žena kaže da ih zdravstveno stanje u većoj ili manjoj meri ograničava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Međutim, skoro sve žene, bez obzira na zdravstveno stanje, obavljaju kućne poslove.

– Ako imate u vidu da je prosečna penzija oko 28.000 dinara, poljoprivredna oko 11.000, ali da ima i mnogo onih koje ne primaju ništa, zamislite mogu li one da išta odvoje na sebe. Svega petina njih uspeva da redovno plati mesečne troškove bez problema. Čak polovina finansijski pomaže mlađima, ali zanimljivo je da sa ponosom ističu tu činjenicu. Starije žene se suočavaju i sa finansijskim nasiljem, ali često nisu svesne da su žrtve jer ih koriste osobe iz njima bliskog okruženja. Dakle, na sebe troše najmanje ili skoro ništa osim za osnovne životne potrebe – kaže naša sagovornica.

Zato je vrlo važno ulagati u infrastrukturu, nastavlja Brankica Janković, jer se pokazalo da jedan običan put umnogome menja kvalitet života: to pored asfalta znači imati prevoz, a samim tim i doći do lekara.

– Nije realno imati ambulantu u svakom selu, ali je moguće organizovati mobilne lekarske timove. Uz to, žene prvo treba da shvate da ako same o sebi ne brinu, neće ni drugi. Ja znam da je u Srbiji teško pridržavati se toga, posebno u malim sredinama gde je patrijarhalni obrazac izuzetno jak, ali činjenica je da odatle sve počinje. Žene moraju da prestanu da robuju tuđim očekivanjima koliko god da je “sramota” ako se ne ponašaš u skladu sa nametnutim običajima. Sama sredina će se vremenom menjati u skladu sa njihovim promenama. Institucije treba da rade svoj posao, a nadležni da sve ono što je već izrečeno kao državna politika, sprovedu u delo, kako to ne bi ostalo samo mrtvo slovo na papiru – zaključuje Brankica Janković.

(BalkansPress / Izvor: Žena.blic.rs)

Scroll to top