BalkansPress

Dobro došli!

U polemike o liku i delu Petera Handkea uključila se Biljana Srbljanović.

Profesorka i dramska spisateljica bila je jedan od sagovornika na temu o odluci Nobelovog komiteta da mu dodeli nagradu za književnost za 2019. godinu i smatra da je nemoguće odvojiti njegov politički opus od književnog.

Biljana je podelila tekst s naslovom „Zašto se svađamo oko Handkea“ uz komentar: „Zato što je đubre negacionističko“.

– Handke ne može da dobije Nobelovu nagradu jer je negacionista genocida na samom kraju dvadesetog veka. Da je u pitanju književnik koji je pisao genijalne drame i ima zavidan opus, ali je otvoreno negirao Holokaust i išao na sahranu Ajhmanu. Da li bi ikome palo na pamet da mu dodeli Nobelovu nagradu – pita se Biljana za Talas.

Ona smatra da je ova odluka veliki previd žirija.

– Ne dovodi se u pitanje talenat pisca, ali čovek je išao u Srebrenicu, zna šta se tamo dešavalo i odlučio je to da negira.

 

Na pitanje da li je uopšte moguće odvojiti političko od književnog, Srbljanovićeva odgovara da bi to možda bilo izvodljivo u nekim slučajevima, ali da bi se uvek postavljalo pitanje, dok u slučaju Petera Handkea to jednostavno nije izvodljivo.

– Handke ne piše poeziju o proleću i cveću, on piše političku literaturu. Čak i njegove najbolje starije drame su političke par ekselans, a u poslednje vreme piše političke pamflete, ne može da se sabere otkad je posrnuo – dodaje ona.

„Da li biste kupovali novine ljudi koji negiraju Holokaust?“

Kada je reč o načinu na koji razgovaramo o Handkeu, Srbljanovićeva smatra da se čitava rasprava svodi na jedno pitanje – „to je za mene pitanje svih pitanja: odnos prema Srebrenici. U bilo kojoj diskusiji, dovoljna su dva-tri koraka da dođeš do te tačke i tu se razilazimo. Ima onih koji smatraju da je to herojski čin ili znaju šta se desilo, ali misle da je korisno i moralno to negirati, a ima i onih koji smatraju da je to najveća sramota naše države i da preko toga ne može da se pređe.

Sukob između Srbljanovićeve i Handkea traje godinama, i pre nego što je dobio najveću književnu nagradu. Ona mu je dvehiljaditih zamerala podršku Miloševiću.

– Handke uopšte ne razume Srbiju, ne zna jezik, ne poznaje običaje i nema pojma o stvarnosti u Srbiji. Zašto nisi izašao s nama na ulice da srušimo Miloševića i duvao u pištaljku – poručila mu je tada Biljana.

Scroll to top