BalkansPress

Dobro došli!

U ponedeljak, 4. maja otvara se stacionar radioterapije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, koji je bio privremeno zatvoren zbog zaraze virusom korona, izjavila je danas direktora tog instituta dr Danica Grujičić.

PROČITAJTE: IZRAELSKI PROFESOR ŠOKIRAO SVET: Šta god mi radili, koronavirus nestaje sam od sebe nakon 70-ak dana

Ona je rekla da će od ponedeljka početi sa postepenim prijemom pacijenata, uz napomenu da će se i dalje sprovoditi sve mere kontrole, uključujući trijažu na ulazu u ustanovu, obavezno uzimanje epidemiološke anamneze i merenje temperature.

- Većina zaraženih je bila na stacionaru radioterapije, gde pacijenti generalno jako dugo leže, i do deset nedelja i teško je ustanoviti da li je neko od zaposlenih uneo infekciju. Desilo se da je bio veliki broj pacijenata koji su bili zaraženi, na pojedinim odeljenjima i veliki broj zaposlenih i mi smo stacionar radioterapije morali da zatvorimo - kaže Grujičić.

 

Dodaje da je od 179 pacijenata u Institutu za onkologiju, njih 91 zaraženo, od čega njih 36 sa simptomima, naglašavajući da veliki broj pacijenata nema nikakve simptome, te da je mišljenja da se stiče kolektivni imunitet.

- Pacijenti sada ne dolaze prvo u Institut, nego idu dan-dva ranije u Batut i zaista mnogo brže dobijamo informacije da li je pacijent pozitivan ili negativan, a kolege iz domova zdravlja nam odmah signaliziraju ako je neko pozitivan, tako da ovo sada funkcioniše perfektno - navodi Grujičić.

PROČITAJTE: TUGA BESKRAJNA: Poslali ga u Beograd da postane lekar, a vraća im se u kovčegu...

Ono što je dobro ističe dr Grujičić da nemamo veliki broj preminulih i da će se verovatno u jednom trenutku virus korona postati običan grip.

Dr Grujić kaže da njoj kao kliničaru ovaj virus deluje kao neprirodan jer ovako lako prenošenje nije prirodno.

- Ja nisam nobelovac kao što je Lik Montanje, ali mi je prihvatljiva njegova izjava. Kada se ljudi igraju Boga obično dobiju po nosu. Neko je to uradio, možda i smišljeno, ne želim da budem teoretičar zavere, ali ovo definitivno ne može biti prirodna stvar i čovečanstvo mora da nađe načina da se izbori sa ovim virusom - dodaje ona.

Prema poslednjim podacima, Institut za onkologiju i radiologiju broji 67 zaposlenih obolelih od infekcije Kovida-19.

Scroll to top