BalkansPress

Dobro došli!

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski objasnio je da je otvaranje kancelarije ruskog Ministarstva odbrane u našoj zemlji deo vojno – tehničke saradnje.

- Mi imamo krupne borbene sisteme sovjetskog i ruskog porekla i naravno da se postavila potreba da budu prisutni tehnički stručnjaci, oficiri, inžinjeri ruski koji mogu tu tehniku da održavaju, vide u kakvom je stanju, eventualno da daju savete našim stručnjacima. Potpuno je normalno da se otvori ta kancelarija - rekao je Lazanski za Pink.

PROČITAJTE: KAKO SU AZERI UNIŠTILI S-300: Ruski ekspert sve objasnio, ključni su praistorijski avioni i izraelske kamikaze!

Kako je dodao, naša avijacija, lovačka je bazirana na migovima 29, oklopne jedinice imaju tenkove M-84, koji su opet derivacija ruskog tenka T-72, artiljerija ima samohodne haubice 122 koje su sovjetske proizvodnje, protivavionski sistemi su svi ruskog porekla...

 

- Naravno da morate da imate nekoga ko će sve to da prati. Ruski proizvođači daju i granciju. Ne možete ni jedan ruski sistem da podvrgnete modernizaciji bez dozvole i da bi se produžili resursi migova potrebna je saglasnost njihovog proizvođača. Tako da je ovo potpuno logično - objasnio je Lazanski.

Upitan da li je otvaranje te kancelarije, kako neki komentarišu balans sa kancelarijom NATO, on kaže da to ne bi tako gledao.

- Ako bi tako gledali, to bi onda trebalo biti kancelarija za ODKB. Po strukturi i integrativnim procesima ODKB nikada nije bio na tom nivou kao NATO. NATO je mnogo čvršća vojno-politička organizacija. Kancelarija ODKB bi bio pandam kancelariji NATO, ali ovo nije - rekao je Lazanski.

Govoreći o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, istakao je da datum nije ni bio preciziran, te da su odnosi dve zemlje odlični.

- Dobro je što Lavrov dolazi u Beograd, ovo je već druga njegova poseta ove godine - naglasio je Lazanski i podsetio da je Putin bio u Srbiji u poslednje tri, četiri godine tri puta.

To, kako je zaključio, govori da su odnosi Srbije i Rusije odlični da imaju kontinuitet i racio.

 

Govoreći o sukobu u Nagorno-Karabahu, Lazanski kaže da "Turska u regionu Kavkaza može da ide onoliko daleko koliko joj to Moskva dozvoli".

- Azerbejdžan se čuva da uđe sa vojskom na teritoriju same Jermenije - kaže Lazanski.

PROČITAJTE: KAO GROM IZ VEDRA NEBA: Osniva se predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji

Lazanski je naglasio da Moskva ima dobre odnose i sa Jermenijom i sa Azerbejdžanom.

- Ukoliko se ratne operacije nastave, Azerbejdžan može da izađe kao pobednik jer je i brojčano, ekonomski i vojnički jači - smatra Lazanski.

Scroll to top