BalkansPress

Dobro došli!

Pulmolog Branimir Nestorović izjavio je danas da je važno to što je opao procenat smrtnosti od korona virusa, u odnosu na početak epidemije.

- Ne očekujem katastrofu, teško da može da bude gore nego na početku-rekao je on za tv Prva.

PROČITAJTE: KO SE NE VAKCINIŠE, BIĆE KAŽNjEN: Mirsad Đerlek otkrio ko će prvi primiti vakcinu protiv korone

On je rekao i da je iznenađujuće da ima vrlo malo slučajeva gripa ove godine, odnosno da je procenat obolevanja od sezonskog gripa opao za 96 odsto.

- Nekada se grip pretoči u korona virus, a i ljudi se manje kreću- rekao je Nestorović.

Nestorović je ponovio da deca skoro pa ne mogu da se razbole od korona virusa, posebno ona ispod 12 godina.

- Mladi mogu da se razbole, to se zna, ali je rizik od komplikacija bolesti manji, mogu da imaju zapalenje pluća, ali ne neke tromboze- naveo je on.

 

Govoreći o kolektivnom imunitetu, on je rekao da on sigurno postoji, čak i unakrsno sa drugim korona virusima.

- Malo se priča o Švedskoj, oni jesu imali neke greške, to je priznao glavni epidemiolog. Nisu čuvali domove za stare. Ipak, oni sada skoro i nemaju epidemiju, postogli su kolektivni imunitet- rekao je dr Nestorović.

Dr Nestorović o Pfizerovoj vakcini: "Postoji veliki problem!"

Prof. dr Branimir Nestorović podelio je na društvenoj mreži Fejsbuk tekst o Pfizerovoj vakcini.

- Pfizerova vakcina mora da se transportuje zamrznuta, daju se dva doze u razmaku od tri nedelje - napisao je dr Nestorović, ukratko rezimirajući objavu koju je podelio.

Nemam vremena da prevodim, odličan tekst. Pfizerova vakcina mora da se transportuje zamrznuta, daju se dva doze u razmaku od tri nedelje.

Posted by Branimir Nestorović on Петак, 13. новембар 2020.

U tekstu koji je podelio dr Nestorović se navodi da su niske temperature potrebne za čuvanje Pfizerove i Moderna vakcine, što distribuciju u zemljama u razvoju čini praktično neizvodljivom bez ozbiljnih ulaganja u infrastrukturu.

Scroll to top