BalkansPress

Dobro došli!

Bivši komandant NATO, general Vesli Klark, čovek koji je naredio bombardovanje Srbije 1999. godine, poručio je da je „uzajamno priznanje Srbije i Kosova“ zvanična politika američke administracije i da će Beograd pre ili kasnije morati na to da pristane.

Klark je pozvao našu zemlju da zaboravi na Kosovo i da se okrene budućnosti, to jest Zapadu.

– Mislim da budućnost odnosa Srbije i Kosova, kao i to da li će između dve strane doći do međunarodnog priznanja, zavisi od političkih lidera u Srbiji. Mislim i nadam se da će oni uvideti privlačnost značajnijeg približavanja Zapadu, što bi značilo i priznavanje Kosova kao nezavisne države. To je stvar udaljavanja od prošlosti i gledanja u budućnost – izjavio je Vesli Klark za albanski servis Glasa Amerike.

 

Krajnji cinizam

Ovakve poruke, koje stižu od zloglasnog komandanta NATO, general Vladimir Lazarević, koji je u vreme rata 1999. bio komandant Prištinskog korpusa, vidi kao vređanje svih žrtava tog, kako kaže, ratnog zločinca!

– Klark je zločinac, a ovo je strašna uvreda svih žrtava! Ovo jeste ruganje brojnim generacijama koje je NATO „usrećio“ osiromašenim uranijumom! Neverovatan je toliki cinizam ratnog zločinca Klarka, čija je komanda svim NATO snagama na samom početku zločinačke agresije na Srbiju bila: „Uništi, razori, degradiraj!“ Bilo bi bolje da taj zločinac razmišlja o tužbama koje su podnete od naših građana zbog upotrebe zabranjene i smrtonosne radioaktivne municije. Moja poruka njemu i svim NATO zločincima je jasna: ostavite naš narod na miru, daleko vam lepa kuća! Njihove zločine nikada nećemo zaboraviti, a Kosovo i Metohija čekaće još dugo mirno i pravično rešenje. To rešenje svakako neće biti po želji ni narudžbi zločinca Klarka – poručuje čuveni general Lazarević.

 

Priznanje – nikad!

Stručnjaci se slažu da je Vesli Klark svojom porukom potvrdio da se u politici SAD ništa nije promenilo i da se on samo nadovezao na čestitku Džozefa Bajdena, predsednika SAD, povodom Dana državnosti, u kojoj je fokus stavljen na „međusobno priznanje“.

Dokument s tačkom o međusobnom priznanju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predočen je još prošlog septembra na sastanku s ljudima iz kabineta tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući. Vučić je tada rekao da on to nije prihvatio, a nakon toga je više puta ponovio da to nikad i neće prihvatiti!

– Mi razumemo da je to američka politika. Nije prijatno što će američka spoljna politika ići u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova. Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Vašingtonu. Ali taj termin se više ne pominje ni u jednom sporazumu i ni u jednoj rezoluciji. Već sam im u Beloj kući u lice rekao šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji ni danas. Od 2012. godine govore kako ću da priznam Kosovo i to se evo još nije desilo, i neće se desiti – poručio je Vučić.

Scroll to top