BalkansPress

Dobro došli!

Patrijarh srpski Porfirije gostovao je večeras u emisiji "Upitnik" na Javnom servisu, gde je u jednom trenutku razgovarano o Kosovu i Metohiji.

Na kratko pitanje voditeljke da li je Kosovo i dalje deo Srbije, patrijarh je dao potpuno jasan odgovor.

PROČITAJTE: KO JE KO U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI: Patrijarha znate, ali ko su arhiepiskopi, mitropoliti i vladike, i KO TU IMA KAKVU DUŽNOST?

 

- Mislim da tu ne postoji nikakva dilema. Fizički, u ovom trenutku naša država nije dole prisutna u punom smislu te reči, ali suštinski Kosovo je deo Srbije. A stav crkve je toliko puta izrečen da bi sve što bih ja rekao bilo suvišno. Ako tako mogu da kažem, referendum o Kosovu je izvršen 1389. godine na Vidovdan - rekao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da je Kosovo za nas kivot prepun moštiju svetaca, i da ne predstavlja samo geopolitičko pitanje za Srbiju, već pitanje našeg identiteta.

- Ja sam potpuno siguran da bez obzira na realpolitičke okolnosti koje nam nisu ni najmanje naklonjene, naša država čini sve diplomatskim i strateškim metodama kako bi se pre svega sačuvao mir na toj teritoriji i kako bi se učinilo najviše što može za dobrobit našeg naroda - rekao je poglavar SPC.

On je citirao reči blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koji je rekao da ako nešto poklonimo to nikada ne možemo vratiti, ali oteto uvek može biti vraćeno.

Scroll to top