BalkansPress

Dobro došli!

"Đoković, pobednik bez lepote koji sada može da izgubi sve", naslov je teksta u tiražnom italijanskom dnevnom listu "Korijere de la sera", u kome autor Sandro Veronezi iznosi niz uvreda i proizvonjnih kvalifikacija na račun Novaka Đokovića.

Originalni naslov, koji je naknadno promenjen ali je na sajtu Korijerea ostao njegov trag u URL polju internet pretraživača, bio je još jeziviji - "Srpski sportisti umiru u lepoti, ali Đoković može da umre na đubretu"!

Članak je toliko užasan da je Nikola Poro, jedan od direktora drugog milanskog dnevnika  Il Đornale, na svom ličnom blogu napisao kako je prvo pomislio da nije reč o tekstu iz Korijerea nego o lažnoj internet straici koja se prevarom služi imenom poznatog lista.

 

- Da li vam se ovo čini normalnim? Kada sam pročitao ovaj naslov, na trenutak sam pomislio da je to klasični veb lažnjak. Činilo se previše čak i za jedan tabloid koji traži viralne sadržaje. Posle provere, međutim, morao sam da prihvatim gorku realnost. A i ceo tekst je napisan jednako brutalno kao i naslov. Ono što pisac Sandro Veronezi piše o Novaku Đokoviću u Korijere dela Sera zaista je jezivo - napisao je Poro na svom blogu.

Korijere dela sera svoj članak počinje istorijom srpskog sporta i našem tradicionalnom "umiranju u lepoti". Pveronezi podseća čitaoce na sportiste iz Srbije koji su uživali u lepoti igre zbog čega je i veliki Pele želeo da se oprosti u meču protiv Jugoslavije, koja je tada, baš zbog igre umiranja u lepoti, bila poznata kao "evropski Brazilci". Pele je na kraju te utakmice koja je na slavnoj Marakani završena 2:2, razmenio dres sa umetnikom u kopačkama Draganom DŽajiće, koji je titulu Zvezdine zvezde nasledio od "srpskog Garinče", kako Dragoslava Šekularca naziva italijanski novinar.

*FOTO: Printskrin korijere dela sera

Podsetio je i na najbolje srpske šahiste, LJubomira LJubojevića i Svetozara Gligorića, navodeći da je poslednji govorio kako igra protiv figura, a ne šahista s druge strane ploče. Već tu, Veronezi "poentira" poredeći Gligorićev stil sa Rodžerom Federerom, kao teniserom koji "igra protiv loptice, a ne protiv igrača s druge strane mreže", dok je Novak sve suprotno od Federera i srpskih velikana sporta?!

- Novak Đoković je uvek bio suprotnost. Uvek se odricao lepote, zamenjujući je neljudskom fizičkom i psihičkom čvrstoćom. Ako Federer, možda, može da kaže da ne igra protiv protivnika već protiv lopti, on je, naprotiv, uvek imao za cilj da mentalno razbije čoveka s druge strane mreže. Žetva trofeja i rekordi koje je ostvario daju mu za pravo, ali po cenu sistematskog izdavanja tradicije srpskog sporta. Sposobnost da se odupre psihofizičkom naporu učinila ga je igračem sposobnim da se održi na broju 1 svetske rang listi duže od svih ostalih. A sada je na korak od (sportske) smrti, hiljadu milja od lepote. Đoković je mogao da izbegne udarac koji je dobio u 34. godini. U strahu da ne pokvari sopstveno telo puštanjem vakcine, izneo je sve najgore što čovek može da pokaže od sebe: bahatost, laž, površnost, egoizam, nepoštovanje pravila - piše Veronezi za Korijere i dodaje:

 

- Sada mu je mnogo teže da uradi pravu stvar nego pre mesec dana kada je bilo dovoljno da kaže: „Pošto ne nameravam da se vakcinišem, ne mogu da dođem u Australiju da branim titulu osvojenu prošle godine, to utvrđuje zakon koji smatram nepravednim, ali koji i poštujem“ Danas bi morao da kaže: „Lekcija koju sam dobio otvorila mi je oči, izvinjavam se svima za neizrecivo ponašanje koje sam imao poslednjih nedelja, smatram se preporođenim i nadam se da me ovo čini dostojnim da nastavim svoju karijeru“. Ništa manje od ovoga neće ga spasiti. I, možda, da se okruži drugim ljudima, koji bi umeli bolje da ga posavetuju. On, tako srpski ponosan, a tako daleko od srpskog ponosa umiranja u lepoti, više ne može sebi da dozvoli da pogreši, ako ne želi da upropasti sve što je osvojio tako što će umreti na smetlištu - završava svoj jezivi komentar Veronezi.

Zaista neverovatno, autor članka u Korijereu smatra da Đoković treba da se izvini što želi da nastavi svoju uspešnu karijeru i da će, ako to ne uradi, da umre na smetlištu?!

- Donedavno smo bili uvereni da je ljubav pokretač sveta, kao što reče veliki pesnik (Platon u "Gozbi", prim. prev.). Otkako su mejnstrim politika i mediji instrumentalizovali pandemiju, zahvaljujući pre svega društvenim mrežama, odjednom smo uronili u detinjasto društvo gde onaj ko se ne slaže sa mnom i ko mi "ukrade igračku" odmah postaje „ružan i loš“. Mrzim ga! Bez milosti. Osećaj je, međutim, da je Korijere zaista prešao igricu. Jer kafansko brbljanje je jedno, drugo je kada se sva ta mržnja ispoljava na stranicama jednog od uglednijih italijanskih listova. A naročito kada protivnik nije čak ni političar, već sportista - poručuje na svom blogu Poro.

Scroll to top