BalkansPress

Dobro došli!

SAD i njihovi saveznici će uništiti ruske trupe i opremu u Ukrajini i potopiti njenu Crnomorsku flotu, upozorio je bivši direktor CIA Dejvid Petreus.

Penzionisani general i bivši direktor CIA kazao je da će do toga doći ako ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje.

Petreus je rekao da sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom nije razgovarao o verovatnom odgovoru SAD na nuklearnu eskalaciju, za koju su zvaničnici administracije rekli da je više puta saopšten Moskvi.

„Reći ću vam samo hipotetički, NATO bi uništio svako rusko oružje koje bi mogao da vidi i identifikuje, na bojnom polju, na Krimu, ali i svaki brod u Crnom moru”, rekao je on za Ej-Bi-Si njuz.

PROČITAJTE: PUTIN: „Oni, zapravo, još uvek drže Nemačku i Južnu Koreju pod okupacijom!“

 

Upozorenje dolazi nekoliko dana nakon što je Putin izneo stavove koje su mnogi protumačili kao pretnju većim ratom između Rusije i Zapada.

Upitan da li bi upotreba nuklearnog oružja od Rusije u Ukrajini uvela Ameriku i NATO u rat, Petreus je rekao da to neće biti situacija koja bi pokrenula član 5 alijanse, koji poziva na kolektivnu odbranu.

„To je zato što Ukrajina nije deo NATO – ipak, odgovor SAD i NATO bi bio potreban”, rekao je Petreus.

Dejvid Petreus

Petreus je priznao da bi se verovatnoća da će se radijacija proširiti na zemlje NATO pod okriljem člana 5 možda protumačiti kao napad na članicu NATO.

„Možda možemo da to imamo kao slučaj. Drugi slučaj je da je ovo toliko užasno da mora postojati odgovor – ne može ostati bez odgovora”, rekao je on.

Ipak, Petreus je rekao da ne želi eskalaciju.

„Ne želite, opet, da uđete u nuklearnu eskalaciju ovde. Ali morate pokazati da se to ni na koji način ne može prihvatiti”, rekao je.

 

Putin je takođe proglasio delimičnu mobilizaciju vojnih trupa koja bi mogla da pozove čak 300.000 rezervista.

Rusija je takođe osumnjičena da je izazvala pucanje gasovoda koji je prouzrokovao veliko curenje metana, a Putin je zapretio da će prekinuti isporuku gasa evropskim zemljama kako se približava zima.

PROČITAJTE: Poslednji je trenutak da se na Zapadu neko pobuni

Petreus je rekao da je jasno da Putin želi da evropske zemlje pate sve dok pokušavaju da izoluju Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

„Pa, on to pokušava da prikaže na bilo koji način na koji može, na način da izgleda preteće, da preti, da pokuša da natera Evropu da pukne. On misli da može da više istrpi od Evrope. I, znate, Rusi su pretrpeli Napoleona i naciste i tako dalje. Ali ne mislim da će on uspeti da pretrpi Evropu. Evropa će imati tešku zimu, biće veoma smanjen protok prirodnog gasa, ali oni će to prebroditi i mislim da neće puknuti po pitanju podrške Ukrajini”, rekao je Petreus.

Scroll to top