BalkansPress

Dobro došli!

Bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri izjavio je da zapadni diplomatski napori u dijalogu Beograda i Prištine u suštini rade u "kvadraturi kruga", jer Kurti insistira da Srbija prizna Kosovo u sadašnjim granicama i da ono bude primljeno u UN, a Srbija neće da to uradi.

Montgomeri je rekao da nema nikakve informacije o čemu se razgovara prilikom trenutnih poseta stranih diplomata i u dijalogu, ali da na osnovu ličnog višegodišnjeg iskustva po tom pitanju može da kaže da je većina onoga što je do sada urađeno pokušaj da se svako pojedinačno pitanje reši kako bi se izbegao sukob.

"Problem koji je stvorila EU je poglavlje 35 u pregovorima sa Srbijom, koje se bavi Kosovom, i trebalo je da bude poslednje poglavlje koje se otvara nakon što je sve ostalo zatvoreno. Da članstvo u EU bude zagarantovano kada se pitanje Kosova reši. To bi izvršilo pravi pritisak na Srbiju. Sada nema pritiska, pošto je članstvo Srbije u EU daleko iz mnogo razloga, od kojih mnogi nemaju veze sa Srbijom – naime, većina zemalja EU ne želi dalje širenje", objašnjava Montgomeri.

 

Kada se radi o kosovskom premijeru, ističe sagovornik, važno je da se prepozna da Kurti ne brine uopšte o ekonomskom blagostanju svoje teritorije, jer je fiksiran na Srbiju, kako iz političkih, tako i iz ličnih razloga. 

Prema njegovim rečima, Kurti sve zasniva na dobijanju "vitalne srpske koncesije", a zapadne diplomate silno pritiskaju Srbiju da to učini.

"Srbija sa druge strane nema pravi razlog da se povinuje. Ima rastuću ekonomiju i mnoga druga pitanja kojima se treba baviti. A EU nema šta konkretno trenutno da ponudi Srbiji za ovaj ustupak", rekao je ambasador.

Montgomeri se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini i sličnost sa Kosovom.

"Mogao bih da dodam da je ironično da je Kosovo oduzeto silom i protiv Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a uz podršku Zapada. Ali mi branimo Ukrajinu jer Rusija to isto pokušava da uradi u Ukrajini. Zapad je opravdao kampanju bombardovanja Srbije zbog maltretiranja kosovskih Albanaca", zaključio je Montgomeri.

Scroll to top