Baš u trenutku kad je tehnološki dostigla najvišu tačku razvoja, srpska televizija nas je dominantnim sadržajem idejno vratila u pećinsko doba.

Paradoksalno se poklopila digitalizacija sa podatkom da je najbizarniji rijaliti program, ikada emitovan kod nas, postao najgledanija emisija!

Na pozornici su - raspomamljene prostitutke, bahati gastarbajteri, netalentovani muzičari, razgaćene "zvezde" splavarskih separea, razjareni i polupismeni anonimusi...

Sa primitivnim nadimcima, propalim karijerama, neuspešnim estetskim operacijama, epohalnim neobrazovanjem i nevaspitanjem, svakodnevno pomeraju granice i uspostavljaju nove medijske standarde i modele.

 

 

Vulgarni, prizemni, gnevni, neotesani, sve popularniji frikovi, smešteni u ekstremno neukusan ambijent, uveseljavaju radnike, nezaposlene, penzionere, đake, seljake i poštenu inteligenciju. Izbor najodvratnijih replika, dodatno se razigrava na stranicama tabloida.

Piplmetri se usijali, marketinški magovi broje pare.

Ipak, odgovorne bi mnogo više trebalo da zabrine krivulja, po kojoj su te kulovsko-perverzne emisije najgledanije, nego što ih raduju istraživanja o političkoj popularnosti.

Gde su sociolozi da objasne šta se tačno desilo društvu u kome su ovakvi sadržaji na vrhu top-liste?

Gde su psiholozi da upozore na posledice?

Gde su televizijski kritičari da se sablazne?

Gde su članovi raznih agencija i tela da podignu glas ili podnesu ostavku jer im funkcija gubi smisao?

Niko da stavi veto!

A nisu nam te programe naturili ni Englezi ni Rusi, već mi samima sebi.

Crno-bele televizore šamarali smo sa strane kad se pokvari slika. Sad je obrnuto, TV programi zakivaju bolne udarce u mozak, dušu i srce ovog naroda.

 

(Izvor: Novosti.rs | Piše: Predrag Vasiljević)

Scroll to top