Bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt posle 20 godina od operacije Oluja u kojoj je iz Hrvatske proterano 280.000 Srba, a ubijeno oko 2.000 ljudi priznao je da je ova vojna akcija izvedena uz pomoć i saglasnost Amerike!

U autorskom tekstu za „Jutarnji list“ on ističe da mu je još 20. jula 1995. godine ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak rekao da su Hrvati spremni za napad.

„Bio sam odlučan u tome da se nećemo suprostavljati! Iako mi je Šušak rekao kako je plan da Hrvatska otvori prolaz prema Bihaću preko Slunja, znao sam da hoće da vrate celu Krajinu. U mojim porukama Vašingtonu objasnio sam da će ovo dovesti do odlaska većine Srba, ali u hijerarhiji od lošeg ka gorem bilo bi da Ratko Mladić zauzme Bihać“, napisao je on dodajući da je krajem jula iz Bele kuće dobio potvrdu da će SAD podržati Tuđmanovu akciju.

„Odleteo sam na Brione kako bih rekao Tuđmanu da cenimo spremnost Hrvatske da prolije krv. Nije to bilo zeleno svetlo, ali sasvim sigurno nije bilo ni crveno. To je bilo ono što je Tuđman želeo da čuje“ – zaključuje on.

(Izvor: Telegraf.rs)

 

 

 

Scroll to top