„KGB je rasturio Jugoslaviju iz osvete Zapadu zbog rasturanja SSSR-a, a Dodika je odabrao da dokrajči ideju suživota naroda na Balkanu!“, stoji u uvodu teksta na portalu The Bosnia Times čiji logotip je kopija čuvenog Njujork Tajmsa, prigodno obojena zelenom.

U tekstu baziranom na knjizi nekadašnjeg generala, a sada crnogorskog kolumniste i pisca, Blagoja Grahovca „Glasovi iz gluve sobe“, tvrdi se da je Jugoslavija bila „trn u oku“ bivšem SSSR-u.

Kako se dalje navodi u citatu ove knjige, među svim narodima bivše Jugoslavije KGB-ovci su pronašli mlade ljude sa bolesnim političkim ambicijama i nezajažljiovm pohlepom za novcem i spojili ih sa vojnim i državnim obaveštajnim službama, (koje su, naravno, bile pod potpunom kontrolom KGB-a), a spojili su ih i sa vođama kriminalnih klanova iz čitave zemlje.

„Miloševića i Tuđmana su odabrali za nacionalne lidere, a u njihovim psihološkim profilima prepoznali su nagon za ličnom moći u vladanju i moći državnog novca, koji im je bio na raspolaganju. Tako je nastala prava politička mafija – Banditosi”, piše general Blagoje Grahovac u svojoj knjizi, a prenosi bosanski „Tajms“.

 

 

Verovatno ne znajući da KGB više ne postoji, Grahovac nastavlja svoje „zanimljive“ uvide u vojno-politički vrh bivših jugoslovenskih republika, tvrdnjama da su vojne i državne službe na ovim prostorima „i dan-danas (kao i decenijama unazad) pod kontrolom KGB-a“.

Ne odustajući ipak od „partizanskog“ rečnika, u svojoj knjizi on dalje navodi da „pravoslavna crkva ima svog vrhovnog komandanta u Moskvi“, a da političari javno promovišu evropsku ili evroatlansku priču, dok ustvari drugačije misle.

Neznano na koji način, Grahovac je takođe došao do zaključka da su Rusi krivi i za širenje neoliberalizma „koji je postao planetarna pogibelj“, što im je i omogućilo takvo subverzivno delovanje na ovim prostorima.

Nakon na brzinu povađenih citata iz, verujemo ovakvim „biserima“ prepune knjige, bosanski „Tajms“ dolazi do sledećeg zaključka: „Vrlo lako je uočiti portret i psihoprofil Milorada Dodika i prepoznati u njegovoj politici podudarnost političkih ciljeva, te metode delovanja KGB-a na ovim prostorima“.

Prema mišljenju autora teksta, naverovatnije je da je KGB odabrao Dodika da svojom „separatističkom politikom“ dokrajči ideju suživota na Balkanu.

„Ova politika nema drugog motiva osim osvete Zapadu za rasturanje SSSR-a, što je iracionalna politika u kontekstu nacionalnih interesa Srba u BiH i na Balkanu“, zaključuje autor „zelenog Tajmsa“.

 

(Izvor i foto: Pravda.rs)

Scroll to top