BalkansPress

Dobro došli!

NATO bombardovanjem je Kosovo formirano kao islamska država, a nije slučajno što je Zapad opustošio Jugoslaviju, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je u intervjuu za ruski portal Pravoslavie.ru kazao da je jedina sila koja ujedinjuje narode Balkana i Rusije Pravoslavna crkva, a koja smeta novom svetskom poretku.

- Naša crkva je sada ponovo na krstu između Istoka i Zapada, poručio je mitropolit.

On je ocenio da zapadne civilizacije nose novu viziju sveta, novi svetski poredak, kako državni, tako i društveni.

- Ta zapadna civilizacija je nosilac nove vizije sveta, novog svetskog poretka, ne samo državnog i socijalnog, radi se o novoj etici, novom pogledu na svet, novom načinu života. To je potpuno sekularizovana, antihrišćanska imperijalistička ideja. Rekao bih da iza takvog oblika antihrišćanstva viri nos Satane. Satanizam, koji se javlja sve jasnije i jasnije, koristeći sva savremena sredstva, namećući se čitavom svetu, poručio je mitropolit Amfilohije.

 

Arhiepiskop cetinjski je naglasio:

- Zato nije slučajno da je posle pada Sovjetskog Saveza ta imperijalistička ideja evro-američkog tipa jurnula u svoj novi napad i prvo šta je uradila – bombardovala je jednu pravoslavnu zemlju. Nije slučajno što se sve to desilo na prostorima države pravoslavnog srpskog naroda. I to je bio samo početak imperijalističke ekspanzije novog svetskog poretka i pripreme (u šta nema nikakve sumnje i to je sasvim jasno po događajima u Ukrajini) za napad na Rusiju. To je kristalno jasno i ne radi se tu o nekoj teoriji svetske zavjere, kaže on.

Smatra da je Jugoslavija namerno „opustošena”.

- Ipak, to je bila velika zemlja sa 20 miliona ljudi. To je bila država kojom se nije moglo tako lako manipulisati, uprkos svim slabostima i nedostacima. Oni su je uništili, vodeći se principom „zavadi pa vladaj”: stvorili su male države-satelite Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, koje nikada nisu postojale kao države, uspeli su da podele Srbiju i Crnu Goru jedan narod, vekovnu državu, kazao je mitropolit.

PROČITAJTE: AMERIKANCI HTELI DODIKOM DA PREVARE SRBE, ALI... Vašington pobeđen njihovim najjačim oružjem - PREVAROM!

On je kazao da su od pokrajine Kosovo uspeli da stvore „islamsku državu”’.

- I iz autonomije Kosova stvorili su „islamsku državu”. Ambasadorka SAD na Kosovu bila je na prijemu kod srpskog patrijarha, gde je kazala da prvi put radi kao diplomata u „islamskoj zemlji”. Ispravili smo je i rekli da je to hrišćanska zemlja još od 4. veka. Ali, oni su to postigli NATO bombardovanjem – formiranje Kosova kao samostalne države i stvaranjem islamske države. Isto kao što nastoje da Bosnu pretvore u unitarnu islamsku državu, ocenio je mitropolit.

On je kazao da je Makedonija već podeljena na dva dela -slovenski i albanski i da je veliko pitanje koliko može da se održi u takvom obliku.

- Takvu Makedoniju stvorili su komunisti, kao i Ukrajinu i savremenu Crnu Goru. Sadašnju Crnu Goru stvorili su komunisti crnogorsku naciju, crnogorski jezik. Sada žele i svoju „crnogorsku crkvu” – poručio je mitropolit.

 

Mitropolit je ruskom portalu kazao i da je NATO 1999. godine bombardovao i Crnu Goru – Danilovgrad, Cetinje, Murino, a kako kaže, da se ne govori o tome šta se desilo sa Kosovom.

I sada nameću da Crna Gora prizna nezavisnost Kosova. Tako dolazi do odricanja od ličnih životnih interesa. Tako upravljaju i raspolažu malim državama. Zato su i odvojili Srbiju i Crnu Goru, međusobno ih suočavaju. Zbog toga je i došlo do odvajanja Ukrajine od Rusije, kazao je.

Amfilohije je ukazao – u intervjuu koji je sa njim vodio jeromonah Ignatij (Šestakov) – da je krstitelj Rusi, sveti ravnoapostolni knez Vladimir, „dobro poznat Srbima“, pa dodao:

„Približno u isto vreme, živeo je i naš sveti mučenik – knez Jovan Vladimir, koji za nas ima isto značenje kao knez Vladimir za narode drevne Rusi. Obojica su bili sveti vladari: jedan – Kijevske Rusi, a drugi Duklje i Zete – srednjevekovne srpske države“

PROČITAJTE: UBIJAO NA SVE STRANE: Biografija Atifa Dudakovića otkriva jezive detalje! Streljati na licu mesta!

Zamoljen da oceni „sadašnji momenat u životu Pravoslavne Crkve“, mitropolit je rekao i ovo:

„Ovo su prelomni momenti: pred novim smo iskušenjima, ali imamo i obnovljenu crkvu, naročito kod slovenskih naroda na čelu sa Rusijom. Sada je naša Crkva opet razapeta između Istoka i Zapada. Kako je pisao naš Sveti Nikolaj Ohridski i Žički, ona je „nad Istokom i Zapadom“. Njena misija je da bude duhovni stub savremenog sveta u novom sukobu Istoka i Zapada. Na jednoj strani su sve istočne  civilizacije, a na drugoj – evroamerička civilizacija koja se bazira na imperijalnoj ideji – na sintezi paganskog Rima koji obogotvoruje imperatora i primata Rimskog episkopa“.

Povodom raskola u ukrajinskom pravoslavlju, Amfilohije je postavio pitanje: veruju li uopšte u Boga ljudi „poput nesrećnog Denisenka“ („patrijarha“ nepriznate, samoproglašene raskolničke „Ukrajinske pravoslavne crkve“).

Mitropolit je podvukao da se sve što čini Denisenko svodi na „obogotvoravanje ukrajinske državnosti, ukrajinske nacije i ukrajinskog jezika“ i napravio paralelu sa stanjem u Crnoj Gori:

„Nije nikakvo iznenađenje što je grupa koja je vladala Crnom Gorom za vreme komunista nastavila da vlada i dalje. Jedino što se sada – umesto komunističkom zlatnom teletu – klanja zlatnom teletu u Briselu“.

 

Scroll to top