BalkansPress

Dobro došli!

Nije Rusija agresor, koji proteklih decenija širi svoj vojni uticaj u pravcu granica EU, već je NATO taj koji se širi u pravcu ruske granice, ističe lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe kritikujući sankcije EU Moskvi.

On je, u izlaganju na večeri Društva austrijsko-ruskog prijateljstva, istakao da aktuelne sankcije teško pogađaju i Austriju.

„Postoje procenene prema kojima naša privreda godišnje ima štetu od najmanje milijardu evra“, naglasio je Štrahe dodajući da posledice sankcija protiv Rusije osećaju trgovina, turizam, poljoprivreda.

Priključenjem i podrškom sankcija Austrija je, kako je istakao, izgubila poverenje u svoju neutralnost.

EU ima problem što je veći broj članica deo NATO i zbog toga geostrateški nije nezavisna od NATO i SAD interesa, podvukao je lider najuticajnije opozicione stranke koja, prema aktuelnim istraživanjima, ima velike šanse da osvoji prvo ili drugo mesto na idućim izborima.

 

 

Govoreći o Krimu on je rekao da se radi o „teškom slučaju“ i da postoji istorijsko opravdanje za rusku anekciju.

Kada je reč o Ukrajini Štrahe je ocenio da su proteste na Majdanu finansirale obaveštajne službe, koristeći nevladine organizacije, a promena vlasti je sprovedena neustavno.Nove vlasti, prema njegovim rečima, jasno su pokazale da ne žele rusku manjinu na istoku i jugu zemlje.

On je izneo i sumnje da je Rusija kriva za obaranje putničkog aviona nad Ukrajinom prošlog leta, naglasivši da najviši krugovi CIA tvrde da to Rusi sa sigurnošću nisu učinili.

„Ne želimo širenje sukoba, a posebno ne Treći svetski rat, koji, prema mom mišljenju, nažalost jeste moguć, ako se pogleda kako se svesno doliva ulje na vatru“, upozorava Štrahe.

Bez navođenja imena on je kazao da „pojedinci u američkoj vladi i stratezi“ trenutno razmišljaju čak i o nuklearnom ratu.

Kao primer za evropsku mirovnu arhitekturu Štrahe je naveo „Sveti savez“ iz 1815. Sa Rusijom.

„To, međutim, nije bilo u interesu Engleske i Amerike i zbog toga je, prilikom jačanja Evrope, stalno ometano“, podvukao je on.

 

(InterMagazin.rs)

Scroll to top