Ugledni vojni komentator američkog izdanja Brookings – pomorski oficir SAD Garet Kempbel – upozorio je sunarodnike i zvanični Vašington da je pogrešno potcenjivati rusku ratnu flotu.

„To je čak opasno. Ne samo zato što je netačno, nego i zato što deformiše predstavu NATO o pravim namerama Rusije“ – ukazao je Kempbel.

U nastavku je podsetio da su mnogi – u vreme kada se ruska vojna avijacija tek pojavila na aerodromu kod sirijskog grada Latakija – tvrdili da je ona slaba. Pa naglasio:

„Takva mišljenja nisu se prosto pokazala pogrešnim. Rusi su već potvrdili svoju sposobnost da koriste vojna sredstva radi rešavanja ograničenih političkih zadataka“.

Kempbel dodatno navodi: „Rusija izvodi veliki broj borbenih letova. Samo u jednom danu ih je onoliko koliko koalicija na čelu sa SAD. Ruski avioni su već pobili popriličan broj komandira grupa ustanika – Asadovih protivnika. Može li Rusija nastaviti sa ovakvim nivoom vazdušne kampanje? To je sasvim moguće. Niko od naših saveznika iz NATO ne bi mogao da se po dostignućima izravna sa Rusijom u nebu. To je tužna lekcija vazdušnim kampanjama NATO na Kosovu i u Libiji“.

Isti vojni komentator podseća da su mnogi na Zapadu imali loše mišljenje i o ruskoj ratnoj mornarici.

„Ruska ratna flota se ubrzano modernizuje. Grade se novi brodovi i modernizuju stari. Već se pokazalo da ruski mali brodovi iz Kaspijskog mora mogu da krstarećim raketama gađaju ciljeve udaljene hiljadu i po kilometara. To ranije ruska armija nije bila u stanju. Američki brodovi za priobalne borbe nemaju takve sposobnosti iako su mnogo veći. Ruski su mali, jeftini, tehnološki jednostavni i laki za proizvodnju. Ti brodovi su dobra ilustracija uspeha kampanje modernizacije ruske mornarice, a veći deo te modernizacije nama nije poznat“.

(Fakti.org)

Scroll to top