BalkansPress

Dobro došli!

Razlog za spori privredni oporavak Srbije je, po rečima profesora Ljubodraga Savića, to što još nije utvrđen pravi model razvoja i što osvajanje vlasti uglavnom vodi preraspodeli političke moći, ali i bogatstva, dok najveći deo naroda nema naročite koristi od tih političkih promena.

* Društveni ambijent se kroji – upozorio je Savić – prema meri i potrebama dela političke, poslovne i intelektualne elite. To ima za posledicu neprihvatljivo visoku i veoma štetnu polarizaciju društva. Na jednoj strani se nalazi manja grupa ekstremno bogatih i vrlo moćnih pojedinaca, dok je na drugoj većina siromašnih i obespravljenih građana

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je da je očekivano ovogodišnje povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od 0,5 odsto pre razlog za brigu nego za slavlje jer je on i dalje za trećinu niži nego 1990. godine.

„Premijerov optimizam je razumljiv, ali od ovog simboličnog povećanja BDP-a građani neće osetiti boljitak. Naprotiv, četvrtina stanovnika Srbije, koja se nalazi u riziku od siromaštva, i ove i narednih godina jedva će sastaviti kraj sa krajem“, kazao je Savić u intervujuu za Magazin Biznis.

 

 

Razlog za spori privredni oporavak Srbije je, po njegovim rečima, to što još nije utvrđen pravi model razvoja i što osvajanje vlasti uglavnom vodi preraspodeli političke moći, ali i bogatstva, dok najveći deo naroda nema naročite koristi od tih političkih promena.

„Društveni ambijent se kroji prema meri i potrebama dela političke, poslovne i intelektualne elite. To ima za posledicu neprihvatljivo visoku i veoma štetnu polarizaciju društva. Na jednoj strani se nalazi manja grupa ekstremno bogatih i vrlo moćnih pojedinaca, dok je na drugoj većina siromašnih i obespravljenih građana“, upozorio je Savić.

Na pitanje – šta je potrebno uraditi da privreda Srbije dostigne poželjne stope rasta od pet ili šest odsto – on je kazao da najpre treba „očistiti zemlju od lopova i neverovatno visoke korupcije koja je zahvatila i najsitnije pore društva“.

Govoreći o kašnjenju u reformi javnih preduzeća, Savić je istakao da je jedan od razloga otpor rukovodstava tih preduzeća, njihovih sindikalnih prvaka i dela radnika, koji znaju da bi to za njih značilo gubitak brojnih privilegija.

„Ni stav Vlade nije do kraja jednoznačan i iskren, jer vladajuće partije imaju ogromnu korist od ovakvih javnih preduzeća. Ona su mesto za zaposlenje partijskih aktivista i istaknutih partijskih kadrova koji obezbeđuju poslove za članove partija, iz kojih se finansiraju i neke stranačke aktivnosti“, ocenio je Savić.

Po njegovim rečima, najava povećanja plata u javnom sektoru i penzija „ima isključivo političku težinu“.

„Ako se i desi korekcija, to za većinu i neće biti povećanje, već delimično vraćanje onoga što je ranije nepravedno uzeto. Sadašnja vlast ima neverovatno udobnu poziciju, da joj uopšte nisu potrebni izbori, a pogotovo da postizanje boljih rezultata na eventualnim budućim izborima obezbeđuje skromnim povećanjem plata i penzija“, ukazao je Savić.

Komentarišući izbegavanje Vlade Srbije da objavi ugovore sa investitorima iz inostranstva, on je kazao da u demokratskoj i civilizovanoj zemlji ničiji interesi ne mogu biti iznad interesa građana i da ne postoji nijedan razuman razlog da se sadržaji ugovora ne objave.

(Srbija Danas, Beta)

Scroll to top