BalkansPress

Dobro došli!

Američki ministar odbrane Ešton Karter optužio je danas Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka, podsećajući na upade ruskih snaga u Ukrajinu i priče o nuklearnom naoružanju i izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine.

On je dodao da usled toga "američki odbrambeni sektor traga za kreativnim načinima da odvrati rusku agresiju i zaštiti američke saveznike", prenela je agencija AP.

Karter je takođe izrazio zabrinutost povodom sve većeg uticaja Kine i rastuće vojne moći te zemlje, ali je oštre reči ipak sačuvao za Rusiju, navodi američka agencija.

SAD prilagođavaju svoju operativne planove novom ponašanju Rusije, rekao je Karter na bezbednosnom forumu u Kaliforniji i dodao:

"Prilagođavamo svoje operativne i planove za vanredne situacije dok, sami ili sa saveznicima, radimo na odvraćanju ruske agresije i pomažemo u smanjenju ranjivosti naših saveznika i partnera".

 

On je dodao da SAD modernizuju svoj nuklearni arsenal, ulažu u nove tehnologije, kao što su dronovi i bombarderi dugog dometa, i kao što su laseri, elektromagnetski lanseri i novi sistem elektronskog ratovanja.

Američki ministar odbrane je istakao da bi ta nova oružja mogla biti "iznenađujuća na način koji ne mogu ovde da opišem".

Pored toga, "inoviramo i unapređujemo naše operativne planove za odvraćanje i odbranu, s obzirom na promenjeno ponašanje Rusije", kaže Karter.

"Konačno, jačamo ostale sposobnosti američke vlade u koje uključujemo informativne kampanje da bismo obezbedili da se istina probije, kao i sankcije koje su imale posledice po Rusiju", dodao je on.

Na Reganovom forumu nacionalne bezbednosti, održanom u Simi Veliju, kod Los Anđelesa, Karter se obratio ključnim američkim političarima i ličnostima iz sektora bezbednosti.

Pored toga, šef Pentagona je dodao da su SAD "duboko zabrinute" da bi situacija u Južnom kineskom moru, gde Kina na koralnim grebenima gradi veštačka osrtva, mogla izazvati sukob u tom regionu.

"SAD se pridružuju praktično svima u regionu u dubokoj zabrinutosti zbog tempa i obima polaganja prava na ostrva u Južnokineskom moru", rekao je Karter.

On je dodao da je zabrinut zbog "perspektive dalje militarizacije, kao i potencijala da takve aktivnosti uvećaju rizik pogrešnih procena ili sukoba među državama koje ističu zahteve".

(Tanjug)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top