BalkansPress

Dobro došli!

Današnje obaranje “suhoja Su-24” je prvi ozbiljan gubitak koji je pretrpela ruska vojska od početka vazdušne kampanje u Siriji.

Analitičar Ronald Olifant koji izveštava iz Moskve napominje da je u pitanju surovi trenutak za pilote, njihove porodice i saborce na terenu.

Međutim, obaranje aviona je ozbiljan udarac na ruski Generalštab koji zna da kada se borite u ratu, stvari mogu da pođu naopako.

S obzirom na to da Rusi znaju da može doći do ovakvih situacija, sigurno imaju planove za nepredviđene situacije.

Gledajući izveštavanje ruskih medija, jasno je da su i oni pripremljeni na reakcije u ovakvim okolnostima.

 

Iako je ruski predsednik najavio oštar odgovor na obaranje ruskog bombardera, još se ne zna na šta bi to moglo da se odnosi.

Kako kaže Olifant, vojna odmazda skoro sigurno ne dolazi u obzir.

- Turska je članica NATO pakta i obarenje njihovog aviona kao odgovor rizikovao bi početak Trećeg svetskog rata - rekao je Olifant.

Umesto toga, kaže on, moguće je da će Rusi udariti na grupe koje Turci podržavaju na terenu - uključujući i turkmenistanske grupe za koje je Ankara već upozorila Rusiju.

Može, naravno, da se očekuje i diplomatski odgovor.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov navodno je otkazao ranije zakazanu posetu zvaničnoj Ankari, a drugi ruski poslanik čak je pozvao i na evakuaciju rukih državljana iz Turske.

Treći potencijalni scenario je ekonomski odgovor. Rusija bi mogla da ukine snabdevanje prirodnim gasom koji Turci koriste preko zime.

Ipak, koliko daleko će sve da ode nalazi se u rukama Vladimira Putina koji još nije spreman da otvori sve karte.

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

(Blic.rs)

Scroll to top