BalkansPress

Dobro došli!

MOSKVA – Rušenje lovca „Su-24″ bilo je planirano – turski avioni čekali su sat i petnaest minuta da bi ispalili rakete, tvrdi glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov.

„Rezultati objektivne kontrole radara Sirije potvrđuju boravak u vazduhu dva ‘F-16′ u zoni dežurstva od 21.11 minuta do 22.26 na visini od 2,4 hiljade metara, što govori o ranije planiranoj akciji i spremnosti lovaca da napadaju iz zasede“, objašnjava Bondarjov.

 

 

On navodi da je za let „F-16″ iz turske vazdušne baze „Dijarbakir“ sa položaja dežurstva na zemlji do mesta ispaljivanja rakete potrebno 46 minuta.

Od toga je 15 minuta potrebno za pripremu i poletanje aviona, a još 31 minut za let do mesta lansiranja rakete.

„Takvo presretanje aviona ‘Su-24M’ je nemoguće jer je potrebno više vremena od minimalno predviđenog za napad na cilj. Turski lovci postavili su zasedu na nebu za ruski ‘Su-24′, to je bila ranije planirana akcija“, ocenjuje Bondarjov.

On ističe da se posada ruskog bombardera „Su-24M“ nalazila najmanje 5,5 kilometara od turske granice, odmah nakon napada na militante u Siriji.

Turski „F-16″ bio je u sirijskom vazdušnom prostoru 40 sekundi, dok ruski avion nije prešao na teritoriju Turske, kaže Bondarjov.

(Izvor: Srna)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top