BalkansPress

Dobro došli!

Teroristički napadi u Parizu, prirodno su, izazvali spekulacije o verovatnoći ponavljanja istog scenarija u Rusiji. Verovatnoća je sada zaista porasla.

Terorizam je -deo hibridnih ratova. Shodno tome, ljudi skloni islamofobiji (a takvih je među Rusima, nažalost, prilično) već su povukli paralelu između Rusije i Evrope.

I u Evropi i u Rusiji postoji prilično velika muslimanska zajednica. U skladu s tim, po njihovom mišljenju, u Rusiji postoji veoma veliki rizik ponavljanja pariskog slučaja.

Međutim, ja sam odavno primetio, da strah od islama, koji se ponekad pretvara u histeriju, zahvata obično slabe i iskompleksirane ljudi. Prepametne klinke koje nemaju stalni normalan posao i ne organizuju svoj lični život.

Međutim, stvari stoje ovako.

Rusija – nije Evropa. Postoji fundamentalna razlika između ruskih i evropskih muslimana. Za Evropu su migranti ili njihovi potomci, čak i druge i treće generacije, potpuni stranci i mentalno i kulturno.

 

 

Oni se nalaze na dnu socijalne piramide apsolutno klasnog društva, i u suštini nemaju šanse da pobegnu iz društvenog geta.

Oni su u značajnom stepenu strano telo, koje u principu ne uspeva da se adaptira na evropska pravila igre (kao što ni Evropljani ne žele da ih prihvate).

S druge strane, naši ruski muslimani su – istorijski deo naše carske ruske nacije, ako želite, deo ruskog geopolitičkog projekta ili Ruskog sveta.

Šef Centralnog muslimanskog verskog odbora Rusije, muftija Talgat Tadžutdin savetuje onima koji gore od želje da stvore kalifat da dođu u Rusiju i vide kako on već postoji na teritoriji ruske države.

„Kada smo zajedno, to i jeste kalifat. Kod nas se taj ,kalifat’ zove Sveta Rus“, – izjavio je muftija na otvaranju XIX Svetskog ruskog narodnog sabora u Moskvi.

„Ako ne verujete, dođite i uverite se, kako mi, 193 naroda, pravoslavni, pravoverni, jevreji, budisti, pa čak i komunisti, živimo zajedno“, – dodao je muftija.

…Nedavno je obeležen važan datum. 16-og novembra 1941. godine vojnici 316-e pešadijske divizije, formirane u Alma-Ati (sadašnja Almata, nekadašnja prestonice Kazahstana) i Frunzeu (sadašnji Biškek, glavni grad Kirgistana), pod komandom general-majora Aleksandra Vasiljeviča Panfilova zaustavili su nemačke tenkove koji su nadirali ka Moskvi.

Velika je Rusija, ali nemamo se gde povući jer – iza nas je Moskva! Ranije je ovu Panfilovljevu frazu znao svaki ruski školarac. Sada su druga vremena. I, shodno tome, pojavila se spremnost da nas upetljaju u interese bliskoistočnih monarhija ili zemalja zapadnog bloka.

Dobro je poznato da se Rusija ne može pobediti ratom, ali se može razneti iznutra.

(Piše: Aleksandar Razuvajev)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top