Britanski istoričar Orlando Fajdžes ocenio je da su Rusi privikli da žive u stanju „moralne amnezije” i da zato zatvaraju oči pred neprijatnim momentima sopstvene istorije.

On je – u intervjuu austrijskom listi Die Presse – naglasio da Vladimir Putin ne poziva Ruse da se „ne ubijaju zbog prošlosti”, već da se kreću napred:

 

„Putin ne pokušava da obnovi SSSR, nego da Rusiji vrati status velike sile. U Rusiji nije bilo nikakvog kolektivnog pamćenja jer je ono bilo ugušeno. Njegovo mesto je zauzela zvanična istorija sovjetizacije sa pobedom nad fašizmom. A potom se pojavio Putin koji je bojavio: ne ubijajmo se zbog svoje istorije, živimo dalje”.

Britanski istoričar uz ovo ukazuje da je u „posttraumatskom društvu”, poput ruskog, postojala „potreba da se zaboravi staro i da se ide dalje”.

Fajdžes ovome dodaje: „Putinu zaista nije potreban SSSR. On želi da od Rusije napravi svetsku silu i da joj vrati samosvest. Ruska samosvest je uticala da sovjetski vojnici u Drugom svetskom ratu budu spremni na samožrtvovanje, a danas će biti razlog što sankcije protiv Rusije neće imati efekat koji želi Zapad”.

Fajdžes posebno ukazuje da ekonomski problemi ne utiču na Putnovu popularnost jer nastupa sa devizom: „Nećemo se prodati, mi smo Rusi!”

Britanac tvrdi da je svojevrsna tragedija Rusije što je postala imperija pre nego što su Rusi postali nacija:

„Možda Rusija isuviše kasno postaje nacionalna država”.

(Izvor: Fakti.org)

Scroll to top