Bez obzira na to što na teritoriji Rusije žive predstavnici raznih veroispovesti, uključujući muslimane, ruski predsednik vešto pronalazi ravnotežu koja isključuje mogućnost religioznih sukoba u zemlji, piše analitičar.

- To je pravi Putin — s jedne strane se bori protiv terorista Daeša, a s druge otvara najveću džamiju u Evropi. U jednom od svojih govora Putin je istakao razlike umerenog islama i terorizma, izjavivši da Daeš kompromituje islamsku religiju ideologijom zasnovanom na laži - piše analitičar.

 

On takođe naglašava da ruski predsednik poštuje istoriju i tradiciju u kojima je hrišćanska religija zauzimala centralno mesto u "srcu ruskog čoveka", zbog čega podržava Rusku pravoslavnu crkvu.

 - Ne treba potcenjivati ni savez Putina i rimskog pape Franje — oni su se susreli dva puta, čime su izazvali ozbiljnu zabrinutost (predsednika SAD Baraka) Obame - piše analitičar.

Ipak, u borbi protiv džihadizma Putin nastupa odlučno.

- Pravilo ruskog predsednika da treba biti "prvi ako je borba neizbežna" čini ga pouzdanim saveznikom u očima (predsednika Sirije) Bašara el Asada i doprinosi dijalogu s opozicionim snagama u Siriji -  smatra analitičar.

- Svojim kretanjem po šahovskoj tabli Sirije Putin je zbunio Zapad, neizbežno vraćajući Rusiju u red ključnih sagovornika SAD i Evrope. Ako postigne uspeh u borbi protiv Daeša, ruski lider bi mogao da računa na ukidanje apsurdnih sankcija Zapada - piše analitičar i dodaje: Igrajući na kartu ’prvog‘, Putin je uspeo, svidelo se to nekom ili ne, da vrati Rusiji zvanje velike imperije.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top