BalkansPress

Dobro došli!

Slanje ruskog raketnog bacača TOS-1 „Buratino“ u Siriju može da promeni tok vojne kampanje, kao i „pravila igre“ postavljene na Bliskom istoku, smatra komentator lista „Nešenel interest“ Dejv Madžumdar.

„Instaliran na šasiji tenka T–72 — TOS–1 nije običan samohodni artiljerijski sistem. On je prvenstveno namenjen za ispaljivanje velikih termobaričkih raketa na pešadiju u zatvorenim prostorima, kao što su gradski i planinski rejoni“, piše analitičar.

 

Madžumdar opisuje da je TOS–1 „Buratino“ u suštini tenk T–72 bez kupole, umesto koje je postavljen sistem od 30 raketa kalibra 220 mm. Postavljaju se dve verzije raketa: termobaričke rakete i rakete sa zapaljivim sredstvima. Za razliku od tradicionalne artiljerije, „Buratino“ je namenjen za podršku pešadiji, sa opsegom od 400 do 5.000 metara.

„Buratino“ jednim rafalom može da uništi rejon površine 200h400 m. Drugim rečima, dok trepneš on može da pretvori nekoliko kvartova u prah i pepeo, piše list. Ovakve tehničke karakteristike, zaključuje komentator, u potpunosti mogu da promene tok vojne kampanje u Siriji.

„Buratino“, „Balerinka“ i „Buket“ su nadimci ovog strašnog oružja vojnih snaga Rusije.

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

(Izvor: sputniknews.com)

Scroll to top