Proteklih dana pojavio se tekst koji je izazvao lavinu komentara na internetu ali i u javnosti, a koji se bazirao na izmišljenim izjavama našeg vojnog analitičara Miroslava Lazanskog o navodnom započinjanju Trećeg svetskog rata.

O ovoj medijskoj zloupotrebi on je rekao:

-Sva moja komunikacija sa čitaocima ide preko komentara u listu Politika, kad ja odgovaram na svoje tekstove. Samo to. Ovo što se pojavilo me jako iznenadilo, jer ja nikome nisam davao izjave u vezi sa Trećim svetskim ratom, niti da pišem knjigu, a još manje da tu knjigu treba da pošaljem svetskim liderima. Ali eto, glupost se pojavi, to svi prenesu i onda se dešava da me zovu kolege i pitaju “evo prođe četvrtak, nije bilo rata“, kaže Lazanski. 

 

 

On dalje navodi da su zloupotrebe brojne pa da čak neko na Fejbuku u njegovo ime vodi profil, odgovara i daje komentare:

-Na Fejsbuku imam čak tri lažna profila, pa čak i moju fotografiju koriste i sto puta sam ponovio da se ne bavim pisanijama po društvenim mrežama, ali eto autor profila se čak i pozdravi sa čitaocima u moje ime kada ide na godišnji odmor – pa to je neverovatno!

Na konstataciju da čitaoci očekuju brzu informaciju i da u toj trci mediji pogreše Lazanski insistira da je ipak najbitnije pozvati ličnost koja se citira i pitati da li je nešto izjavila:

– Živimo u vreme informativnog globalnog sela gde sve ide munjevitom brzinom, gde svi žive u trci za rajtinzima, čitanošću, i čim se nešto pojavi na sajtu, svi brže bolje žure da to prenesu. Ja nisam pristalica takve vrste senzacionalizma.

No iako su javne ličnosti vrlo često nedostupne ipak za novinare ima savet:

-Proceniti da li to ima veze sa realnošću. Iz samog sadržaja teksta se videlo da je u pitanju nebuloza – da ću ja svojom knjigom sprečiti Treći svetski rat, ma dajte molim vas! Mene samo zanima druga stvar – da li to neko namerno radi, da bi na taj način izvrgnuo ruglu mene kao novinara. To je čisto nespretno rušenje novinarskog kredibiliteta, zaključuje Lazanski.

(Izvor: srbijadanas.com)

Scroll to top