BalkansPress

Dobro došli!

Ambasador SAD Kirbi: „Normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva Kosovo u UN“.

Piše: Boris Malagurski

4. novembra 1979. grupa iranskih studenata je upala u ambasadu SAD-a u Teheranu. Mnoge američke diplomate su zarobljene, svet je osudio upad i kriza je trajala mesecima. Međutim, ono što su Iranci našli u ambasadi nije imalo nikakve veze sa regularnim diplomatskim aktivnostima. Ako danas odete na turu obilaska zgrade bivše ambasade, možete da vidite špijunsku opremu koju su Amerikanci koristili, zvučno izolovane prostorije, komadiće papira koje su Amerikanci u očaju pokušavali da unište pre nego što mase upadnu u zgradu… Tada je postalo jasno da su ambasade SAD-a, zapravo, sedišta CIA u nekoj državi i da se tu ne radi o negovanju prijateljskih odnosa diplomatijom, već podrivanju demokratije i uspostavljanju podobnih režima špijunažom, ucenjivanjem, korupcijom i, ako treba, nasiljem.

 

 

Zato bih gospodinu Kirbiju, koji mi više liči na šefa CIA u Beogradu nego na „ambasadora SAD-a“, želeo da kažem da Srbija više nije toliko zanimljiva za Ameriku, jer imaju veće izazove u Ukrajini i Siriji, a kad neka država nije toliko bitna za SAD, Amerika ne mari u tolikoj meri ako se vlast promeni protivno interesima SAD-a ili se postojeća otrgne njihovoj kontroli. Ovo je sada očiglednije nego ranije zbog ponovnog uspostavljanja multicentrizma u svetskoj geopolitici i ne moramo da gledamo dalje od naših komšija u Mađarskoj (koji su poslednjih godina oterali MMF, zabranili GMO, nacionalizovali privatne penzione fondove, oštro pritiskaju strane banke i korporacije, itd.) za primer.

Situacija u Teheranu 1979. je pokazala da je narod nepredviv kad se gurne preko ivice izdržljivosti. Prvo su SAD svrgnule demokratski izabranog Mohamada Mosadega, postavile podobnog Šaha i to je neko vreme funkcionisalo po volji SAD. Ali onda se desila revolucija. A dobar deo bivše američke ambasade u Teheranu je sada muzej. Možda jednog dana posetim takav muzej i u Beogradu.

(fb.com/b.malagurski)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top