BalkansPress

Dobro došli!

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe izrazio je nadu da EU, u pristupnim pregovorima, neće od Srbije tražiti priznanje nezavisnosti Kosova, kao i prekid istorijskih odnosa sa Rusijom, najavivši da će ova stranka motriti da do toga ne dođe.

On je naglasio da je Rusija deo Evrope, i da bi EU trebalo da Moskvom da dogovori slobodnu trgovinsku zonu, što ne odgovara SAD.

Prema njegovim rečima, SAD preko svojih obaveštajnih službi i nevladinih organizacija, su podstakle ukrajinsku krizu sa ciljem destabilizacije Evrope.

„Nije Rusija ta koja je agresivna, već NATO koji neprestano širi svoje granice prema Moskvi“, naglasio je Štrahe dodajući da je aneksija Krima bila u saglasnosti sa međunarodnim pravom, jer je tamo, za razliku od Kosova, održan referendum u skladu sa međunarodnim aktima.

{adselite}On je, na sinoćnjem skupu „Zajedno u bolju budućnost“, u Beču, rekao da je Srbima napravljena nepravda.

Štrahe, koji je podvukao da je zahvalan na dobrim kontaktima sa srpskim političarima, je kazao da su Srbi ponosan i snažan narod, što su dokazali time što nisu dozvolili da ih slomi petovekovna turska okupacija.

Mnogi Srbi, koji su tokom turske okupacije došli na tlo Austrije, doprineli su odbrani Beč, ukazao je on, dodajući da je i sada potrebno jedinstvo i zajednička borba protiv islamizacije koja preti Evropi.

Tokom raspada bivše Jugoslavije naneta je nova nepravda Srbima, kako NATO bombardovanjem, tako i protivno međunarodnom pravu otcepljenjem Kosova, istakao je Štrahe, čija je stranka, prema aktuelnim istraživanjima javnog mnjenja, među vodećima.

Štrahe je, u vezi rata na prostoru bivše Jugoslavije, kazao da nikada ne postoji samo jedna strana koja je kriva za konflikt ili sukob, te da su nažalost Srbi proglašeni krivcima.

Takođe je naglasio da i za ratne zločine ne postoji samo jedan krivac, već su zločini činjeni na svim stranama.

Što se Kosova tiče Srbi su, od strane Evrope, u kosovskoj bici ostavljeni na cedilu, i nedavno ponovo time što je suprotno međunarodnom pravu, bez referenduma građana, proglašena nezavisnost.

Štrahe je podvukao, na srpskom, „Kosovo je srce Srbije“.

Srbima nije omogućeno pravo na samoopredeljenje, kako na Kosovu, tako ni u RS.

„Ja sam patriota i to znači da volim svoju zemlju i svoj narod i ujedno da moram da kažem kada se negde dogodi nepravda“, podvukao je on.

Skup pod motom „Zajedno za bolju budućnost“ organizovali su izaslanici za integraciju FPO Nemanja Damnjanović i Ilija Tufegdžić sa ciljem da pokažu koju podršku ova stranka uživa među Srbima u Austriji.

Štrahe je, s tim u vezi, poručio da su Srbi dobrodošli u Austriji i da su odlično integrisani.

„Problemi integracije postoje, nažalost, sa doseljenicima iz islamskih zemalja, koji dolaze da bi koristili prednosti našeg društva, ali ne žele da prihvate naše običaje i zakone“, ocenio je Štrahe.

Istovremeno je ukazao da Turci prete da preteknu Srbe, kao najbrojniju grupu doseljenika u Austriji, te dodao da će, ako se taj trend nastavi, svi u Evropi imati većinsko islamizovano društvo.

(Vidovdan.org | Piše: Zejnel Zejneli)

Scroll to top