BalkansPress

Dobro došli!

Ujed komarca “zavrti” rulet, a ono što kasnije dođe ne razlikuje se mnogo od uobičajene životne lutrije.

Insekti iz grupe edes, do juče dovođeni u vezu s predelom oko polutara, gde je toplo i vlažno, prilagodili su se i nešto drugačijim klimatskim uslovima. Po svoj prilici, toj adaptaciji kumovali su naučnici, pa je zika virus, otkriven sredinom prošlog veka u istoimenoj šumi u Ugandi, vrlo verovatno novolansirano biološko oružje.

Ovo, za “Novosti”, kaže epidemiolog u penziji dr Radmilo Petrović, koji je ceo radni vek proveo u Institutu za imunologiju i virusologiju “Torlak”.

 

Ovaj srpski veteran u borbi protiv virusa, koji se bavi i proučavanjem biološkog oružja, smatra da bi zika mogla da bude vašingtonska packa Latinskoj Americi za neposlušnost.

- Biološko oružje kao glavni cilj ima nanošenje ekonomske štete, odnosno način da se određeno područje ili država baci na kolena - kaže dr Petrović. - Nije slučajno svetska javnost za širenje zika infekcije saznala baš uoči ovogodišnjeg Festivala sambe i Letnjih olimpijskih igara u Brazilu. SARS (teški akutni respiratorni sindrom) 2002. godine trebalo je da osujeti kinesko privredno čudo... Slično je i sa H1N1, o čemu su ruski naučnici mnogo pisali. O ovim virusnim pneumonijama sada gotovo da nema reči, a zarazna bolest ne može spontano da nestane bez sistemskog pelcovanja.

HLADNI RAT - U vreme Hladnog rata, koji je, izgleda, ponovo na delu, Amerikanci su nameravali da ubace komarce prenosioce denga groznice u južne predele tadašnjeg SSSR. Računalo se na to da bi se zarazilo oko dva miliona ljudi pre no što bi Moskva shvatila šta se dešava. O ovom planu pisao je britanski “Gardijan”, pozivajući se na tvrdnje Avastera Heja, mikrobiologa sa Univerziteta u Lidsu.

Za zika virus još nema vakcine, a tok infekcije i krajnji ishod zavise isključivo od imuniteta i opšteg stanja organizma, na šta utiču godine i hronične bolesti. Četiri petine zaraženih prođe s blažom infekcijom, a samo 20 odsto inficiranih dobije simptome gripa.

- Bez obzira na to da li je zika buknula prirodno ili uz pomoć ljudskog faktora, ne možemo sedeti skrštenih ruku. U našem regionu insekti prilagođeni ovdašnjoj klimi doneli su virus Zapadnog Nila i denga groznicu. Kolektivna borba protiv komaraca podrazuma isušivanje bara, kanalisanje reka i, naročito, čišćenje od veštačkog zagađenja. Na teritoriji Uvca i Bajine Bašte, na primer, čitava brda plastičnih flaša prave su laboratorije za insekte. Posebno flaše, koje se bace bez zapušača pa se dopola napune vodom, postaju mikrolaboratorije gde se u uslovima staklene bašte razvijaju larve komaraca. Druga mera je zaprašivanje. Bitna je i individualna zaštita - dugi rukavi i nogavice, te preparati protiv ujeda komaraca - zaključuje dr Radmilo Petrović.

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top