BalkansPress

Dobro došli!

Piše: Đulijeto KJEZA, italijanski novinar i političar

U toku je brutalna kampanja demonizacije ruskog predsednika Vladimira Putina. To mnogi vide – ona je očigledna. Međutim, svi ne razumeju razloge. Ne znaju svi ko organizuje kampanju i zašto baš sad.

Hajde da prikupimo činjenice, najnovije zato što kampanja traje već nekoliko godina, sa različitim stepenom uspeha i intenziteta. Na primer, „Putin – agresor u Ukrajini”, „Putin anektirao Krim silom”, „Putin uništio malezijski Boing”, „Putin ubio Politkovsku”, „Putin ubio Njemcova na mostu preko puta crvenog zida Kremlja”.

Sada kreće novi talas – „Putin je ubio Litvinenka, ubio polonijumom”. Istina, to se desilo pre sedam godina, ali krenuo je novi talas optužbi. O tome govori engleski sud. I mi treba da mu verujemo… možda… Ali, sud dodaje „verovatno”. O Putinovom ogromnom bogatstvu priča nam VVS u dokumentarnom filmu bez i najmanjeg dokaza.

A sa strane ministara američke administracije napadi se pojačavaju, i odobrava ih Obamin portparol.

Jedna moja čitateljka napisala mi je i ja želim da objavim tu njenu misao: ko se tako ponaša, taj nastoji da most digne u vazduh. Odnosno, Zapad i pre svega Amerika, ne žele da ostave nikakvu mogućnost za dijalog.

{adselite}Uskoro možemo da očekujemo novu „bombu” zato što je Međunarodni sud u Hagu saopštio da konačno počinje istragu zločina u gruzijskom ratu 08. 08. 2008.

Što bi se reklo, baš na vreme – posle samo 8 godina.

Ignorisali su to što je RF već obavila istragu pre 8 godina i prikupila 500 tomova podataka. Možda će ih oni i pročitati, možda uzeti u obzir, ali sumnjam, zato što je cilj operacije – brzo doći do zaključka: Ruska Federacija je odgovorna za napad na Gruziju.

To je – dodatna hrana za raspirivanje rusofobije. Objektivno, cilj je da se otvaranjem novih tema podržavaju rusofobska raspoloženja. Sve to, naravno, bez istrage i dokaza.

Stav RF neće biti iznet, kao što nije bio iznet u komisiji za istragu obaranja Boinga. Čak i ako bude, neće ga uzeti u obzir zato što je rezultat unapred odlučen.

Svim zapadnim medijima, koji su već nosioci orvelovskog novo-jezika i novo-logike, nisu potrebni dokazi. Oni čak i ne znaju kako da ih traže i proveravaju.

Podsetiću kako je Kolin Pauel mahao epruvetom u SB OUN-a, optužio Sadama Huseina da poseduje oružje za masovno uništenje. A onda je otpočeo rat koji je odneo 500.000 života, računajući i dečje.

Postoji centar za koordinaciju kampanje. Gde je on fizički – mi ne znamo, ali on postoji i radi po čitav dan. Nešto nalik na Glavni štab imperijalne propagande, a on nema potrebe da štedi resurse.

„Bombarduje li Putin teroriste u Siriji? Ne, to nije istina, Putin bombarduje civile, bolnice, škole i decu”. Ko je ovo rekao?

Zapadna koalicija koja je finansirala i stvorila Islamsku državu. Niko ne proverava da je to rekao Erdogan. Dovoljno je da to govore ljubitelji nacista u Kijevu. Da su to oni koji simpatišu naciste Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije. To govori Brisel. I time je sve rečeno. Dovoljno je to što je Brisel išao na „majdan” da podrži naciste u otimanju vlasti.

SAD su saopštile da će u Siriju uvesti trupe kršeći sve zakone. Niko to njima ne dozvoljava, ali su one same sebi dozvolile. One će izvršiti invaziju na Siriju. Kako? Videćemo. Rekle su da to neće učiniti kao u Avganistanu… Na njihovu sreću… Zato što su u njemu pretrpeli poraz.

Njima će se priključiti „demokratska i prosvećena” Saudijska Arabija. Ona takođe želi da uvede trupe, isto kao i Turska. U stvari, to je laž, zato što je Turska odavno izvršila invaziju na Siriju i tamo se već nalazi.

Zašto se sve ovo dešava?

Iz jednog prostog razloga: Rusija uništava ID, korak po korak, sistematski. Amerikanci organizuju seminare na kojima računaju gubitke. Gubitke svojih ljudi, gubitke glavoseča – a gubici su značajni. Glavoseče se povlače. A sirijska armija uz podršku VKS RF napreduje na svim frontovima.

Ali, u upoređivanju ovih činjenica postoji suštinska razlika. Rusija se tamo nalazi legalno – po međunarodnom pravu. Nju je pozvala legitimna vlast Damaska.

A svi ostali koji žele da izvrše upad – svi oni su agresori i prijatelji glavoseča.

 

Eto zašto su prestali pregovori u Ženevi. U takvoj situaciji oni ne mogu da se nastavljaju. Rusija je insistirala na Žensvskim pregovorima. Ona je i ubedila Asada da u njima učestvuje da bi se formirala koaliciona vlada. U takvoj situaciji pregovori ne mogu da se nastavljaju zato što Zapad trpi poraz. On ne želi da Rusija pobedi i da Asad ostane na vlasti.

To je novo kršenje svih međunarodnih prava.

Ako Putin ne ustukne, a on je već rekao da neće ustuknuti, biće rat. Ne mora samo u Siriji. Ali, biće rat.

Možda u Ukrajini u kojoj je predsednik Porošenko, taj gusan koji govori, već izjavio da je rat u Ukrajini više verovatan danas, nego juče. Ili, možda, na Pribaltiku gde svi galame o opasnosti od ruske invazije koja, zapravo, ne postoji.

Ne postoji nijedan dokument koji bi potvrdio namere Rusije da napadne na pribaltičke republike. Ali NATO galami o tome da RF tamo prodire i da samo ostaje da se sačeka provokacija koja će biti izgovor za rat.

Nemojte reći da sam paničar. Ja sam šta god hoćete, ali nisam paničar. I – nisam slep. Sve je veoma jasno.

Međutim, za spasavanje nije dovoljno biti informisan. Italijani, vi ulazite u rat u Siriji.

Pozivam sve razumne snage, dok još nije kasno, da se mobilišu protiv svoje vlade, a glavno je da se – jedinstvenim frontom nastupi za izlazak iz NATO-a, čija krvava politika preti da svet utopi u novi rat.

(za Fakti.org prevela Ksenija Trajković)

 

Scroll to top